„Mastne”, to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów „mięsisty”, „pełny”, co podkreślało bogactwo jego składników. Takie jest również jubileuszowe „Mastne”, w którego recepturze występują aż 4 słody: pilzneński, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny. Również metoda górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piw z Cieszyna. Dzięki niej - rzadko obecnie stosowanej w Polsce - piwo ma niespotykany bukiet zapachowy.
W efekcie powstało bardzo wyjątkowe, opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego - ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokcji.
Dodał:
admin - 2010-08-12 08:21:58
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
BRAT
Slainte
Gość