Bosman Specjal
Bosman Specjal
Bosman Specjal
% alk. 6.2
Blg 14.0
5901594000023addbarcode
ulubione: 12

Niepowtarzalne, produkowane od lat w browarze Szczecin piwo cenione przez wiernych Specjalowi piwoszy. Zjednało ich sobie oryginalną kompozycją składników oraz większą zawartością ekstraktu 14%. Serca piwoszy raduje także jego złocisty, bursztynowy kolor, gęsta piwna piana, a przede wszystkim jedyna w swoim rodzaju charakterystyczna „bosmańska” goryczka.
Dodał: admin - 2010-10-26 08:45:21

oceny Oceny

Użytkownicy 5,68 / ilość: 128
Goście 6,75 / ilość: 109
średnia6,17 / ilość: 237

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2021-08-31 17:11:01
11,7% ekstraktu. W smaku piwo wysokoodfermentowane. Jak ktoś tu gdzieś wcześniej pisał, przypomina delikatniejszą wersję jabłonowo mocne.
awatar
edd665
starstarstarstarstar

2021-07-28 18:31:27
Złote, piana biała, zostawia fajny lacing. W aromacie trochę słodów i puszka(a piwo z butelki). W smaku trochę goryczki, też czuć puchę. Wysycenie średnie. Ogólnie da się wypić, ale lepiej wybrać coś innego.
oceny Oceny użytkownika:
4 ( smak: 4, zapach: 4, wygląd: 8 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-06-06 16:47:35
Mam sentyment do tego piwa, dlatego mogę nie być w pełni obiektywny. Pierwszy kontakt ze ,,Specjalem,, miałem dawno dawno temu, a ,,Specjal,, nie miał jeszcze nalepki tylko firmowy kapsel ( takie to czasy były !). Później, całkiem niedawno, jakiś 10 lat temu w czasie kanikuły nad morzem, piłem ,,Specjal,, bo tam był najlepszy. A teraz ? Bardzo dobry !
awatar
Gość
awatar
Gość
2021-06-06 17:10:48
No nie, nie jesteś właśnie obiektywny. Widocznie rzadko pijesz piwo, a to jak jesteś gdzieś np. nad morzem. W odpowiednich okolicznościach, w miłej atmosferze, przy dobrym jedzeniu to piwo schłodzone i ładnie podane może smakować. Ale fakty są drastyczne, ekstrakt 11,7% w porównaniu do 14% kiedyś to profanacja specjala. Piłem miesiąc temu, może rzucili też lepszą partię. Ale jak ja piłem to czuć było bardzo wyraźnie, piwo wysoko odfermentowane. Skojarzenia ze słabszą wersją (bo tylko 6,2% alk) mocne jabłonowskie są zbliżone. Bosman ma tylko mniej niesmacznych akcentów. Ale to ewidentnie piwo wysokoodfermentowane. Specjal mocniejszy 11,7% ekstraktu, a full (słabszy 5,7% alk) 12,5% ekstraktu..
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-05-07 08:07:15
Specjal ma obecnie TYLKO 11,7% ekstraktu przy alkoholu 6,2%. Określany jest teraz jako mocny pilsner. Nie strong lager. Gdzie bosman czerwony \"full\" ma 12,5% ekstraktu przy alkoholu 5,7%. Efekt jest taki, że czuć że specjal jest to piwo wysokoodfermentowane. Jest trochę podobieństwa w smaku do jabłonowo mocne. Które mocniej odfermentowywują do 7,2% i bardziej to czuć w smaku. Ale profil smakowy jest zbliżony do jabłonowa. Tak więc specjal mocno obniżył bardzo formę. Obecnie to słabe piwo. W tej samej cenie dużo lepszy jest okocim mocne z ekstraktem 13,5%, i nie jest ono wysokoodfermentowane
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.