Tradycyjne piwo spontanicznej fermentacji. Do jego produkcji używa się mieszanki młodego i starego Lambika, do której, po sześciu miesiącach spędzonych w dębowych beczkach, dodaje się czarne wiśnie. Dzięki dodatkowi w postaci owoców następuje ponowna fermentacja. Świetny balans pomiędzy kwasowością i słodyczą, aromat wiśni i migdałów oraz znakomita pijalność czynią to piwo idealnym wyborem na lato, ale i na towarzysza obiadów, zastępującego wino.
Składniki: woda, słód jęczmienny, pszenica, wiśnia 25%, chmiel, drożdże
Zalecana temperatura serwowania: 6°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych z korkiem o pojemności 375 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Jacelinho
MJK
Gandalfino
Piękny aromat wiśni zapowiadający raczej kwaśność.
Mało gazu. Słodko kwaśne. Owocowe.
Trudno opisać lambiczność (taka specyficzna kwasowość), która mistrzowsko łączy się z naturalnym kwasem owoców. Co jednak nie zabija naturalnej, owocowej słodyczy.
Są pewne skojarzenia z owocowym winem, esencjonalnym kompotem. Gdzieś tam w tle taniny od beczki.
Bardzo zacny trunek.