Uwarzone w browarze Bojanowo z miasta o tej samej nazwie, które znajduje się w Wielkopolsce.Browar ten pod koniec roku 2012 został zakupiony przez Marka Jakubiaka, właściciela spółki Browary Regionalne Jakubiak.Produkcja piwa ruszyła w roku 2013.Browar posiada wspaniałą tradycję warzenia piwa, istnieje od roku 1881.Bojan Maorys to odpowiedź na panującą ostatnio modę na piwa warzone z użyciem słodu żytniego, również powstaje wiele piw chmielonych odmianami nowozelandzkimi.Nazwa piwa pochodzi od plemienia Maorysów, rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii.Jest to piwo typu Żytnie IPA, pasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Carared, Karmelowy ciemny, Pilzneński, Pszeniczny, Żytni jasny, Melanoidynowy; chmiele:
magnum, Mosaic, Kohatu,
motueka.
Piwo to zadebiutowało w połowie lutego 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Chrisrks
Anglik66
Wygląd: ładny kolor, herbaciany, ciemnopomarańczowy, piana utrzymująca się.
Aromat: dziwny, niezbyt wyraźny, od chmielu, ale takiego idącego w stronę gorzkich cytrusów, poprzez naftę, diesla, może wymiociny, dentysty, do pszenicy.
Smak: przyjemna goryczka, niezbyt intensywna, paloność, lekki karmel, słodowość. Według mnie, to piwo, lub ta warka, nie powinno być żytnią ipą.
Gandalfino
W aromacie owoce egzotyczne.
Pełne. Kisielowate. Przyprawowe. Czuć żytni charakter. Ale też melanoidyny.
Na domknięciu przyjemna goryczka. Smakuje dobrze ? jak dawniej :)