Produkt Browaru Bojanowo, który na przełomie roku 2012 i 2013 został zakupiony przez Marka Jakubiaka, właściciela i założyciela spółki Browary Regionalne Jakubiak. Browar założony w roku 1881 był w całkiem dobrym stanie i już w roku 2013 udało się uruchomić produkcję piwa. Bojan Czarny to następca drugiego piwa jakie wypuściło Bojanowo czyli Black IPA. Piwo to różni się od Bojan Black IPA zasypem oraz sposobem chmielenia.
Skład: woda; słody jęczmienne: Monachijski, Pale Ale, Karmelowy; chmiel; drożdże.
Ciemne piwo, górnej fermentacji, pasteryzowane.
Barwa jak sama nazwa wskazuje czarna, nieprzejrzysta. Pod wpływem światła ukazują się minimalne, wiśniowe przebłyski. Piana w kolorze beżowym, obfita i zwarta. Po nalaniu wysoka na ponad dwa centymetry, formują ją średnie oraz drobne pęcherze. Opadła w średnim tempie do niskiej, nieprzerwanej kołderki i grubszego pierścienia. Koronki, jakie piana zostawiła na szkle były grube, równomierne i całkiem trwałe. Aromat umiarkowanie intensywny, głównie palone słody, z delikatną kawą i lekko lakierowym tłem. W smaku na pierwszy plan rzuca się kwaskowość, potem główną rolę odgrywają palone słody oraz słodycz, na którą szybko nachodzi cierpka, nieco ściągająca, kawowo-palona goryczka, która utrzymuje się dość długo. Nasycenie średnio-niskie, prawidłowe.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
bezi2612
lukas85
Barwa czarna, nieprzenikniona. Piana dość ładna, średnie i drobne pęcherzyki, niewielka ledwie na 1 cm, szybko opada tworząc sporo drobnych wysepek, które utrzymują się do końca degustacji.
Zapach wyraźnie kawowo stoutowy, całkiem intensywny, nie czuć nie przyjemnych nut.
W smaku bardzo treściwe, wyraźnie dominuje słodowość, piwo mocno kawowe w smaku, lekko kwaskowe, goryczka również kawowa. Piwo ma wiele cech niezłego stouta, z tym że jest treściwsze.
W poprzedniej wersji piwo bardziej podchodziło pod black IPA, ale też było dobre.
Bartekn
Holsten_SA