Orzeźwiające jasne piwo dolnej fermentacji z dodatkiem soli. Charakteryzuje się goryczką pochodząca z aromatycznych odmian chmieli oraz lekkim i czystym profilem, a sól podkreśla pełnię smaku.
Sutoris - najstarszy szyb Kopalni Soli w Bochni, pochodzi z połowy XIII w. Legenda powiada, że na tym miejscu miał mieć miejsce cud znalezienia soli przez księżna Kingę.
Uwarzone w Browars w Limanowej.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel (Hellertau Tradition, Tettnanger, Iunga), drożdże dolnej fermentacji.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Krzysiek80
nietzsche
Zapach: Pachnie dosyć specyficzne, czymś pomiędzy rdestem, a łopianem, obstawiam, że to od chmielu, poza tym owocowo (subtelnie cytrynowo, może grejpfrutowo + jakieś rodzime jagody), ale to owoce z chmielu, więc to zapewne Iunga.
Smak: podobnie, ten łopian taki wpadający w kwiaty, więc obstawiam Tettnangera, trochę korzenny, do tego Iunga owocowa ? ale ona mi kompletnie nie pasuje do pilsa, Hallertauera nie czuć, a jego szczególnie bym tu oczekiwał, oczekiwałbym też goryczki, której nie ma w ogóle, piłem przed chwilą weizena też z Browars i miał wyższą! Czego bym jeszcze oczekiwał od pilsa? Otóż wysycenia ponad średniego, a tu jest marniutko (to niskie wysycenie to chyba znak rozpoznawczy browaru z Limanowej obecnie), fajna jest ta sól, dodaje piwu charakteru, tak jak nuty siarkowe niemieckiemu pilsowi, poza tym fajny pomysł, bo piwo (formalnie, choć nie faktycznie) z Bochni słynącej od średniowiecza z żup solnych. Jako pils to nie do końca, ale fajny lagerek, w dodatku nie czuć, że to desitka, jest dosyć pełne.