Koźlak pszeniczny warzony przez Brauerai Bischofshof z Regensburga.
W pełni owocowy smak z delikatną, drożdżową nutą! Słodki i silny! Smakowite tradycyjne piwo, oryginalnie produkowane w Stadtamhofer Weissbräuhaus St. Magnus, pełne i mocne przez 500 dni. Nowo warzone jako hołd Bischofshof dla 500-lecia Reinheitsgebot z 1516 roku. - głosi opis producenta.
Rodzaj piwa: Weissbierbock, górna fermentacja
Chmiele:Hercules, Perle, Tradition
Słody:Słód pszeniczny, słód jęczmienny, słód karmelowy
Aromat:szczególnie intensywne smaki piwa pszenicznego
Pasuje do (foodpairing):ciemne mięso, szparagi, desery
Kolor:jasny bursztyn, naturalnie zmętnione
Piana:drobno porowata, zwarta
Sugerowana temperatura serwowania:8 stopni C
Sugerowane szkło:Weißbier-Glass
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: intrygujący, nie tylko goździkowy, ale i lekko pieprzny, jakaś gałka muszkatołowa, poza tym to czuję bardziej mandarynkę niż banana, no i świeży jasny chleb, poza tym sporo chmielu, a tego weizebocku bym się nie spodziewał
Smak: W smaku też uderza ta korzenność, to nie tylko goździk, ale masę innych przypraw, jakieś nuty cynamonowe, jest pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, fakt, że poza goździkiem to idzie w raczej w słoną stronę, jest też guma balonowa, banan, cytrusy, szkoda, że takie płytkie, od weizenbocka oczekuję zwykle większej pełni, zwłaszcza o tej porze roku ;) Bardzo fajnie nachmielone, zieliście, nie każdemu takie połączenie w koźlaku musi spasować.