Warzone przez kontraktowy browar Birbant, którego piwowarami są Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula. Birbant swoje piwa warzy w browarze Zarzecze, mieszczącego się niedaleko Żywca. Piwo w stylu American India Pale Ale, niefiltrowane i pasteryzowane. W tym samym czasie na rynku pojawiła się również ciemna Aipa, która została uwarzona na tych samych chmielach. Już jako Bakałarz Tom zyskał sławę genialnego piwowara. Na bakier z prawem, wykorzystywał do warzenia różne zakazane składniki. Dotychczas uchodziło mu to na sucho, jednak zaślepiony wizją stworzenia panaceum na bazie piwa, eksperymentował z nim co raz śmielej. Wtedy właśnie stworzył eliksir, który swym aromatem podważał piękno kwiatów i słodycz marakui. Było to White AIPA.
Składniki: woda; słód: Pale Ale, pszeniczny; Chmiel: Sorachi Ace,
centennial, Tomahawk,
chinook; Drożdże US-05.
Barwa ciemniejszej pomarańczy, wyraźnie zmętniona, nieprzejrzysta. Piana biała, wysoka na centymetr. Głównie średnio i drobno pęcherzykowa. Szybko redukuje się do licznych wysepek pływających po tafli oraz obfitego pierścienia, który zostawia nierówne i wątłe ślady na szkle. Aromat intensywny. Akcenty owoców tropikalnych i żywiczne, w połączeniu z umiarkowaną słodowością i cytrusami, z przewagą grejpfruta. W smaku przyjemna słodycz owoców tropikalnych i odrobina słodu, następnie wyraźna goryczka, która co najważniejsze nie jest przesadzona i długo się utrzymuje. Goryczka ta jest mocno grejpfrutowa. Wysycenie średnio-niskie, odpowiednie.
Dodał:
Kicu - 2014-10-10 13:07:29
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Dougie_Hooy
Arturo
Shinodin
Holsten_SA