Jest to trzecie piwo uwarzone przez browar kontraktowy Birbant, warzący w browarze Witnica. Tym razem jest to niefiltrowany i pasteryzowany Robust Porter. Do warzenia piwa użyto: słodów: Monachijskiego, Pilzneńskiego, Czekoladowego, Karmelowego, Biscuit oraz Cafe Light. Chmiele użyte przy warzeniu to: Magnum, Goldings oraz Cascade. Drożdże użyte do warzenia to US-05. Kolor czarny, pod światłem ukazują się liczne rubinowe prześwity. Piana jasno-brunatna, dość wysoka, na około 2-3 centymetry. Gęsta i zwarta, tworzą ją głównie drobne pęcherze. Utrzymuje się długo w postaci około centymetrowego kożucha, bardzo ładnie i równomiernie przyozdabia szkło. Aromat dość intensywny, dominuje w nim cytrusowa chmielowość, dobrze połączona z łagodną kawą i czekoladą oraz nutami palonego słodu. W smaku bardzo treściwe, najpierw łagodna kwaskowatość oraz palony słód, z przyjemnym i lekkim dopełnieniem kawowo-czekoladowym. Następnie solidna chmielowa goryczka bogato przyozdobiona aromatem cytrusowym oraz palonym. Goryczka ta utrzymuje się dość długo na języku i podniebieniu. Całość wydaje się dobrze skomponowana i ułożona. Wysycenie średnie, pasujące do
piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
kolekcjoner
lukas85
Robroy
doktor_piwo