Uwarzone przez browar kontraktowy Birbant, w browarze Zarzecze. Wcześniej piwo Red AIPA warzone było w browarze Haust, dwóch piwowarów Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula byli autorami receptury tego piwa. Również projekt etykiety należał do jednego z Nich. W pewnym momencie wyżej wymienieni piwowarzy zakończyli współpracę z Haustem i założyli swój kontraktowy browar Birbant. Browar Haust nadal waży to piwo, jednak teraz ma ono inną etykietę i nazywa Się Red Haust AIPA. Projekt etykiety przeszedł wraz z piwowarami do nowego browaru i został tylko delikatnie zmieniony. Przy okazji Red AIPA, jest prawdopodobnie pierwszym piwem, które zostało uwarzone w browarze Zarzecze, wcześniej Birbant swoje piwa warzył w Witnicy. Współpraca z Witnicą nie została przerwana, jednak teraz piwa będą warzone w obu browarach co z pewnością zwiększy mocne produkcyjne i dostępność.
Informacja z etykiety: Nie sięgając daleko pamięcią... Kojarzymy na półkach tych dwóch gości. I oto jest chwila wyjątkowa, bo wychodzi na większą skalę pod banderolą nowego browaru. Nez zmiany zostają tylko autorzy i receptura! Mocna goryczka na podbudowie karmelowej z intensywnym aromatem amerykańskich chmieli.
Skład: woda; słody: Pilzneński, Monachijski, Karmelowy; drożdże US-05; chmiele: Zeus, Cascade, Amarillo.
Piwo niefiltrowane i pasteryzowane.
Barwa miedziana, lekko opalizująca, przejrzysta. Piana obfita, jasno-kremowa. Po nalaniu wysoka, drobno i średnio pęcherzykowa. Mocno oblepia szkło.Aromat intensywny, cytrusowy z nutą żywiczną, mocno czuć amerykańskie chmiele. W smaku lekka słodycz i karmel, do tego bardzo silna cytrusowo-tropikalna goryczka, która powoli się rozchodzi i można powiedzieć, iż jest nawet zalegająca. Wysycenie średnie-pasuje do piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Lukasz
RisingSon
Chrisrks
zbieraczek
Barwa lekko zmętniona, miedziana.
Zapach - chmiel, karmel, żywice, cytrusy.
Smak: wysycenie średnie+, goryczka średnia-, rzeczywiście na pierwszym planie wyraźnie słodowe, dość słodkie, karmel, jakaś miodowa nuta, żywice, w dalszej części chmiel i ziołowość, natomiast bardzo mało cytrusów, całkiem pijalne. 7-7,5/10