Uwarzone przez browar kontraktowy Birbant, w browarze Zarzecze. Wcześniej piwo Red AIPA warzone było w browarze Haust, dwóch piwowarów Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula byli autorami receptury tego piwa. Również projekt etykiety należał do jednego z Nich. W pewnym momencie wyżej wymienieni piwowarzy zakończyli współpracę z Haustem i założyli swój kontraktowy browar Birbant. Browar Haust nadal waży to piwo, jednak teraz ma ono inną etykietę i nazywa Się Red Haust AIPA. Projekt etykiety przeszedł wraz z piwowarami do nowego browaru i został tylko delikatnie zmieniony. Przy okazji Red AIPA, jest prawdopodobnie pierwszym piwem, które zostało uwarzone w browarze Zarzecze, wcześniej Birbant swoje piwa warzył w Witnicy. Współpraca z Witnicą nie została przerwana, jednak teraz piwa będą warzone w obu browarach co z pewnością zwiększy mocne produkcyjne i dostępność.
Informacja z etykiety: Nie sięgając daleko pamięcią... Kojarzymy na półkach tych dwóch gości. I oto jest chwila wyjątkowa, bo wychodzi na większą skalę pod banderolą nowego browaru. Nez zmiany zostają tylko autorzy i receptura! Mocna goryczka na podbudowie karmelowej z intensywnym aromatem amerykańskich chmieli.
Piwo niefiltrowane i pasteryzowane
Skład: woda; słody (Pilzneński, Monachijski, Karmelowy), drożdże (US-05), chmiele (Zeus,
cascade,
amarillo)
Barwa miedziana, lekko opalizująca, przejrzysta. Piana obfita, jasno-kremowa. Po nalaniu wysoka, drobno i średnio pęcherzykowa. Mocno oblepia szkło.Aromat intensywny, cytrusowy z nutą żywiczną, mocno czuć amerykańskie chmiele. W smaku lekka słodycz i karmel, do tego bardzo silna cytrusowo-tropikalna goryczka, która powoli się rozchodzi i można powiedzieć, iż jest nawet zalegająca. Wysycenie średnie-pasuje do piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Gandalfino
W smaku podobnie. Ale dochodzi całkiem mocna goryczka. Długa, odrobinę łodygowa. Bardziej klasyczna niż nowofalowa. Ipa ze starej szkoły.
ezavv
ArdianK