Warzone przez kontraktowy browar Birbant, w browarze Zarzecze, nazwa browaru pochodzi od miejscowości, w którym się on znajduje. Zarzecze leży bardzo blisko Żywca, w województwie Śląskim. Birbant warzy od 2013 roku, jego założycielami i piwowarami są - piwowar domowy Krzysztof Kula oraz były piwowar restauracyjnego browaru Haust z Zielonej Góry, Jarosław Sosnowski. Obaj panowie pochodzą z Zielonej Góry. Old Ale to jedna z najmocniejszych wersji klasycznego, brytyjskiego Ale. To treściwe piwo charakteryzuje się złożonym aromatem owocowych estrów, karmelu, orzechów, toffi dodatkowo wzbogaconym zapachami pochodzącymi od dodanych do leżaka płatków dębowych.
Skład: woda; słody: słód jęczmienny, karmelowy, cukier muscovado; chmiele: East Kent Golding; drożdże WLP022 Essex Ale Yeast. Piwo pasteryzowane i niefiltrowane. Polecana temperatura podawania piwa to przedział 8-12°C. Old Ale miało swoją premierę na Warszawskim Festiwalu Piwa, który odbył się pomiędzy 24 a 26 kwietnia 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Jacelinho
Gandalfino
W aromacie karmel, toffi, słodycz.
Bardzo treściwe. Gęste. Może zbyt bardzo nasycone. Rozgrzewające.
W smaku słodowo owocowe. Z niezłą goryczką. W posmaku jest chyba delikatny akcent dębiny.
Mimo parametrów nie jest męczące i zbyt słodkie. Ale do pijalności też trochę brakuje.
curyl
zbieraczek
W zapachu intensywnie, przede wszystkim karmel, słody.
Smak: na pierwszym planie przypalany karmel, mniej toffi, goryczka lekka ale wyraźna, alkohol wyczuwalny od początku aczkolwiek nie dominuje i nie przeszkadza