Klasyczny Pils w wydaniu browaru rzemieślniczego Birbant to tradycyjne, lekkie piwo chmielone wyłącznie polskimi odmianami chmieli. Dzięki nim piwo zyskało mocny aromat i zbalansowaną goryczkę.
Składniki: Woda; Słód jęczmienny; Chmiele; Drożdże piwowarskie.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Temperatura serwowania: 4-7˚C, Szkło: Kufel
Dodał:
ark00 - 2017-09-22 10:56:46
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Grisza44
Zapach: mało wyrazisty. Przypomina nieco pszeniczniaki (sic!). Można znaleźć cytrusowe chmiele w zapachu. Ogólnie mało wyrazisty, również nieco ziołowy aromat.
Smak: kozak goryczka, czuć cytrusy. Nie jest to smak, którego się spodziewasz, gdy ogarniasz piwerka i widzisz na nim napis \"klasyczny\". W każdym razie dla mnie to jest zaskoczenie na plus. Goryczka nie utrzymuje się zbyt długo. Jest wytrawnie, ziołowa goryczka również jest wyczuwalna. Nie czuć słodowości. Mnie to pasuje. Polecam, gdyż 5.1 % alku już może coś potargać przy większej ilości piwerek, a i w ustach czuć przyjemną goryczkę. Można śmiało wypić większe ilości bez poczucia, że urżnęliśmy się byle specyfikiem z dolnej półki osiedlowej żabki. Jest bardzo ok
Borsuk77
Wygląd - kolor złoty, nie do końca klarowne, średnie wysycenie, całkiem ładna piana - wygląda ładnie, ale jednak od pilsa oczekiwałbym klaru. Aromat - na pierwszym planie nuty białego wina, potem nieco ziół i słodu - czy to pierwsze od nowofalowych chmieli (a niby piwo klasyczne), czy może błąd w sztuce... Smak - na pierwszym planie solidna, nawet sroga, goryczka (dość tępa); potem do głosu dochodzą nuty białego wina (octu), jest też chlebowa słodycz - stawiam, że coś poszło nie tak, te nuty winno-octowe, ale srogi chmiel niemal zabił tę wadę w smaku.
Niby super, że solidnie nachmielone na goryczkę, ale jednak wadliwe. Nie do wylania, ale rozczarowuje. Przynajmniej ten wypust dla Netto.
Gość
rewo