Klasyczny Pils w wydaniu browaru rzemieślniczego Birbant to tradycyjne, lekkie piwo chmielone wyłącznie polskimi odmianami chmieli. Dzięki nim piwo zyskało mocny aromat i zbalansowaną goryczkę.
Składniki: Woda; Słód jęczmienny; Chmiele; Drożdże piwowarskie.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Temperatura serwowania: 4-7˚C, Szkło: Kufel
Dodał:
ark00 - 2017-09-22 10:56:46
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
secca
ekoman69
oranjefan
Piwo o złotej i klarownej barwie oraz obfitej, gęstej pianie która choć opada szybko, to pięknie zdobi szkło. Piana koloru białego zbudowana jest ze średniej wielkości bąbelków. Po chwili pozostaje niespełna pół centymetrowa warstewka która towarzyszy przez dłuższą część degustacji.
Pół-słodkie. Czuć podbudowę słodową wyraźnie. Jest słodycz, nuty chlebowe, ciasteczkowe. Nasycenie dwutlenkiem węgla średnie w kierunku wysokim. Intensywna goryczka już wyczuwalna w pierwszym łyku. Łodygowa, trawiasta, długo zalegająca, nieprzyjemna i utrudniająca picie tego piwa. Coś co pilsa powinno charakteryzować - pijalność - tego tutaj niestety nie ma.
Za wysoka goryczka ewidentnie psuje to piwo. Wiadomo - pils powinien być goryczkowy, ale tutaj aż nad to chmiel daje o sobie znać.
Bob