Double Robust Porter z kontraktowego Browaru Birbant. Piwo uwarzone w Browarze Zarzecze z miejscowości Pietrzykowice, leżącej nieopodal Żywca. Noc zapada nad miastem, lecz w przeciwieństwie do innych dni panuje absolutna cisza. Lokalni Birbanci sączą drinki w zadymionych barach. Po chwili dociera do nich informacja o gościu, który robi porządki na mieście. . . Podobno szuka skradzionej walizki. . . Zwą go Jules i jeśli Cię dopadnie to nie zapomnisz tego spotkania już nigdy. Składniki: woda, słody jęczmienne: Pale Ale, monachijski, Biscuit, Coffee, czekoladowy; chmiele: Challenger,
fuggles, East Kent Goldings, Zeus; drożdże. Piwo ciemne, niefiltrowane, pasteryzowane.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Jacelinho
Lukasz
Marianek
Nos: z butelki sporo nut kawowych i czekoladowych z dodatkiem nut chmielowych w typie ziołowo-kwiatowym. Niezbyt intensywne. Ze szkła niemal identyczne.
Smak: wytrawne. Jest też słodycz zaznaczona od słodów ? karmel, toffi, ale generalnie prym wiodą nuty kawowe i na dalszym planie czekoladowe. Goryczka chmielowa kwiatowo-ziemista oraz nieznacznie palona. Alkohol z czasem pokazuje się, ale przyjemnie tylko rozgrzewa gardło. Za dużo się nie dzieje w tym piwie.
Brodzisław
Aromat ciemnych i palonych słodów: czekolada i kawa, trochę karmelku. Nad słodami unosi się delikatny aromat chmielowy w nucie ziołowej i likierowa alkoholowość.
W smaku mamy lekko wodnisty porter. Palone słody z czekoladą deserową i kawą stanowią podstawę doznań. Na finiszu lekki kwasek. Goryczka niewysoka, ziołowa i palona. Drażni nieco za wysokie wysycenie. Wychodzi z czasem alkohol, dający po kubkach smakowych i podniebieniu oraz efekt rozgrzewania.
Ogólnie piwo jest wytrawne. Ale jednowymiarowe, trochę zbyt wodniste. Przyjemność picia ? średnia. Lepiej pachnie niż smakuje.