Uwarzone przez browar kontraktowy Birbant w browarze Zarzecze, blisko Żywca. Birbant rozpoczął warzenie w roku 2013, piwowarami są Jarosław Sosnowski, który przez osiem lat był piwowarem zielonogórskiego browaru Haust, oraz piwowar domowy Krzysztof Kula. Około rok temu na rynku pojawiło się piwo Citra IPA z Birbanta, teraz piwowarzy zdecydowali się na uwarzenie Imperialnej wersji India Pale Ale, chmielonej również tylko amerykańskim chmielem Citra.
Urzekający i wyjątkowy aromat chmielu Citra zainspirował nas do stworzenia IPA chmielonym jedynie tą odmianą. Dziś będąc ciągle pod wrażeniem aromatu owoców tropikalnych i cytrusów, proponujemy Wam potężnie nachmielone Imperial Citra IPA.
Skład: woda; słody: Jęczmienny, Pale Ale; chmiel: Citra; drożdże: US-05.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Polecana temperatura serwowania piwa to przedział 8-12°C.
Piwo to zadebiutowało 21 marca 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
ezavv
prisoner
Gandalfino
Bardzo treściwe. Słodowe. Aż słodkie. Przez moment tylko. Po tym momencie przychodzi mocarna goryczka.
Bez wątpienia cytrusowa. Tak intensywna że trudno mi określić typ. Zest? Albedo?
Wsio ryba, bo jest konkret gorzko i zachęca do kolejnego przechyłu szkła.
Dla lubiących gorycz i/lub ciekawych właściwości chmielu Citra (bo to single hop) pozycja obowiązkowa.
Gość