Ciemna, żytnia IPA uwarzona przez kontraktowy browar Birbant w Browarze Zarzecze. Browar Birbant istnieje od roku 2013, piwowarzy wywodzą się z Zielonej Góry. Jarosław Sosnowski to były piwowar zielonogórskiego Hausta, natomiast Krzysztof Kula, to domowy piwowar z dużym doświadczeniem. Na początku piwa z Birbanta warzone były w Witnicy. Z czasem jednak warzenie przeniosło się do Zarzecza. Jarek & Kuli. Połączyła nas chęć poszerzania wiedzy teoretycznej i praktycznego przenoszenia domowych receptur na większą skalę.Mamy coraz większe doświadczenie, ale ciągle staramy się rozwijać i zaskakiwać Was nowymi pomysłami. Inspiracji szukamy zarówno w szalonym świecie piwowarów domowych jak i w dynamicznie rozwijającym piwowarstwie rzemieślniczym na całym świecie. Komponując recepturę stawiamy jednak na indywidualizm i staramy się dostarczać Wam nowych doznań smakowych. DR IPA to oleista struktura, ciemna barwa i solidna goryczka. Ten szalony eksperyment urzeka bogatym aromatem chmielowym, orzechowo-czekoladowym smakiem i wysoką pijalnością.
Piwo ciemne, górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane
Skład: woda, słody (Pale Ale, monachijski, żytni, czekoladowy, karmelowy), chmiele (Mosaic,
cascade, Citra), drożdże (US-05)
Zalecana temperatura serwowania: 8-10˚C
Polecane szkło: IPA Glass
Dostępne w brązowych, bezzwrotnych butelkach o pojemności 500 ml, zamkniętych czarnym kapslem z logiem Birbanta.
Etykieta: FLOV
Premiera piwa odbyła się 5 grudnia 2015 roku. Wraz z Dr IPA premierę miały również dwa inne piwa z tego browaru: ABW oraz P.I.S & Love.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
RisingSon
zbieraczek
Barwa zmętniona, ciemnobrązowa.
Zapach - wyraźnie palony, żyto, sosna, trochę cytrusów.
Smak: wysycenie średnie-, wydaje się być nawet niższy z racji oleistości i gęstości piwa, wysoka goryczka, lekko zalega, w smaku mocno palone, żywica, chmiel(mosaic wydaje się być najbardziej wyczuwalny?), kawa, orzechy i cytrusy, bardzo delikatnie karmel i równie minimalna kwaskowa kontra. W końcu coś z naprawdę wysoką, przyjemną goryczką i bogatym smakiem.
piwolog
Brodzisław
Aromat intensywny sosnowo-żywiczny, cytrusowy w tle. Słody praktycznie nie istnieją! Po ociepleniu czuć trochę prażonego słonecznika. W smaku jest gęste, jest słodycz od zbóż, trochę kawy i kultowego już prażonego słonecznika. Po chwili wchodzi szlachetna goryczka grejpfrutowo-żywiczna. Poziom nachmielenia jest wysoki do średniego, lekko zalega na języku. Czuć efekt zasypu żytniego ? daje efekt gładkości i pełni.
Wysycenie średnie ? optymalne.
Birbantowa Dark Rye IPA jest intensywne w aromacie i w smaku, ma gęstą konsystencję, zdecydowanie przegięte w kierunku chmielów.
Na uwagę zasługuje ciekawa etykieta w miłych dla oka kolorach. Do tego wyczerpujące info na kontrze w ładnej grafice.