Produkt kontraktowego browaru Birbant, piwo to zostało uwarzone w browarze Witnica. Jest to Podwójny Robust Porter wydany w edycji limitowanej. Robust Porter z Birbanta debiutował w maju 2014 roku i zebrał dobre recenzje. Na okres świąt Bożego Narodzenia piwowarzy z Birbanta, tzn. Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula, zdecydowali się przygotować podwójną wersję tego piwa. Jest to piwo niefiltrowane i pasteryzowane.
Skład: woda, słody: karmelowy, pilzneński, monachijski, cafe light biscuit, czekoladowy, drożdże US-05, chmiele: Tomahawk,
magnum,
fuggles, Challenger.
Barwa czarna, nieprzejrzysta. Piana beżowa, z drobnymi oraz średnimi pęcherzami. Na górze nie brakuje grubych bąbli. Po przelaniu do szkła powstaje około półtora-centymetrowa warstwa. Po niecałej minucie na środku powstają pierwsze prześwity, piana się dziurawi, zostaje minimalna kołderka z miejscowo występującymi wyspami oraz skromną obręczą. Koronkowanie na wysokim poziomie, ślady, jakie powstają są równe, w miarę grube i dość trwałe. Aromat zdecydowany i wyraźny, świetne połączenie naturalnych nut kawowych, z mleczną czekoladą i niemałą palonością. Wszystko znakomicie ze sobą współgra, aromat kawy z mlekiem przeważa w tym piwie. W smaku gładkie i aksamitne, ponownie na pierwszy plan wysuwa się silny akcent kawy z mlekiem w oddali czuć tym razem gorzką czekoladę z lekkim posmakiem palonym w tle. Pojawia się również subtelna słodycz i kawowo-palona goryczka, która nie jest wyraźna i długotrwała. Jest to piwo deserowe o średnim nasyceniu, które mogłoby być ciut niższe.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Brodzisław
W aromacie intensywna woń palonych i ciemnych słodów w nucie kawy i gorzkiej czekolady, z chmielami. Czuć cytrusy połączone z ziołami.
W smaku ponownie dominują ciemne i palone słody. Gorzka kawa i czekolada, nieco osłodzona karmelkiem nadaje piwu wytrawności z lekkim kwaskiem na finiszu. Z kolejnymi łykami nasila się goryczka w nucie cytrusowej i ziołowo-przyprawowej. Ale to jest tylko dodatek. Efekt podbija alkoholowość, która objawia się w lekkim ściąganiu na podniebieniu i języku. Jak na ekstrakt piwo jest pełne. Wysycenie nawet wysokie jak na styl.
Trochę jednowymiarowe to piwo, ale bardzo pijalne.
Marianek
Aromat: niezbyt wyrazisty, ale bardzo przyjemny - czekolada typu deserowego, kawa, orzechy laskowe
Smak: jest dość ciała, kremowy, aksamitny ale niezbyt silny. Nie ma potężnej paloności, jest bardziej stonowana ? czekolada, kawa, z czasem pojawia się kwaskowość. Chmiel niemal nie wyczuwalny, ale balansuje dobrze piwo, bo nie jest słodkie. Goryczki niemal nie wyczułem.
Ogólnie jak na porter typu robust i rzekomo double (podwójny) to bardzo mało kawy. W aromacie i smaku nie jest zbyt wyraźne, ale aksamitność bardzo ciekawa. Warto spróbować.
Roller
Shinodin