Warzone przez kontraktowy browar Birbant z Zielonej Góry, w browarze Zarzecze. W piwie 10 Hops jak sama nazwa wskazuje użyliśmy dziesięciu odmian amerykańskiego chmielu dodając go w równych proporcjach przy każdym z siedmiu etapów chmielenia. Uzyskaliśmy wysoce pijalne i bardzo aromatyczne piwo. Piwo w stylu określonym jako West Coast IPA.
Skład: Woda; Słody: Pale Ale; Chmiele: Amarillo, Simcoe, Mosaic, Citra, Equinox, Cascade, Chinook, Centennial, Zeus, Sorachi Ace; Drożdże: US-05 Piwo niefiltrowane i pasteryzowane, polecana temperatura serwowania piwa to przedział 8-10°C. Piwo zadebiutowało na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa, który odbył się w dniach 1-3 maja 2015 roku. Piwo w butelkach pojawiło się w sklepach pod koniec maja.
Dodał:
bartekn - 2015-05-31 14:49:47
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Lukasz
Chrisrks
Grzegorz_J
Wygląd. Barwa złota, zmętnione. Piana obfita, dość trwała, redukuje się do cieńkiej warstewki ładnie koronkując na szkle.
Aromat. Intensywnie cytrusowy z domieszką słodkich tropikalnych owoców, w tle nuty leśne i odrobina nafty. Przyjemnie.
Smak. Słodkie owoce tropikalne z leśnymi akcentami i takim kokosowym posmakiem. Goryczka wyraźna pestkowa, przyjemna. Wysycenie niskie, piwo pełne w smaku, bardzo pijalne.
Dobre i ciekawe, ale czy aż tyle odmian chmielu w jednym piwie zrobiło różnicę? Według mnie nie.
Shinodin