Uwarzone w Brasserie Pietra, z miasta Furiani na Korsyce. Według importera jest to Lager Wiedeński. Jest warzone według tradycyjnych i rzemieślniczych receptur z mieszaniny wybranych słodów i mąki kasztanowej. Mąka uzyskiwana jest z owoców kasztanowca Castagniccia, drzewa te to jedne z najwyższych i najpiękniejszych kasztanowców w Europie. Owoce zrywane są ręcznie i dokładnie sortowane, gwarantuje to wysoką jakość produktu i sprawia, iż mąka kasztanowa jest w stu procentach ekologiczna. Ma ona doskonały wpływ na pianę oraz nadaje przyjemną barwę piwu. Używana jest podczas zacierania, jest surowcem uczestniczącym w warzeniu piwa, a nie środkiem aromatyzującym. Piwo pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, mąka kasztanowa, chmiel, drożdże.
Barwa bursztynowa, idealnie klarowna. Piana biała, wysoka po nalaniu na ponad centymetr. Ma strukturę średnio-pęcherzykową, z nielicznymi grubszymi pęcherzami. Bardzo szybko opada do cieniutkiej, kołderki, następnie zostaje skromna obwódka i pojedyncze wyspy. Ozdabia równomiernie szkło, koronki są częściowo trwałe i wyraźne. Aromat subtelny, słód z akcentami karmelowo-chlebowymi. Aromat charakterystyczny dla Vienna Lagerów. W smaku bez zaskoczenia, umiarkowanie słodowe, z przyjemną, nieprzesadną słodyczą i z lekko odczuwalnymi akcentami karmelu oraz przypieczonej skórki chlebowej. Goryczka na niskim poziomie, obecna jest tylko przez chwilę. Nasycenie średnio/wysokie. Piwo mimo swej ciemniejszej barwy i treściwego, słodszego smaku nadal pozostaje lekkie i pijalne.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Shinodin
Stacher93