Piwo uwarzone przez niemiecki browar Berliner-Kindl-Schultheiss z Berlina.
Berliner Weisse to mętne, bardzo kwaśne piwo pszeniczne warzone na północy Niemiec, głównie w Berlinie. Aktualnie produkuje je tylko kilka browarów w Niemczech, z czego najpopularniejszy - Berliner Kindl - warzy je właśnie w Berlinie. Piwo celowo zakażane jest bateriami mlekowymi, co powoduje skrajnie kwaśny smak. Dla jego złagodzenia piwo miesza się z sokami owocowymi. W tej wersji z dodatkiem syropu z rośliny o nazwie przytulia wonna.
Składniki: 99% piwo Berliner Kindl Weisse Schankbier (woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, ekstrakt z chmielu, drożdże) oraz 1% syrop o smaku marzanki wonnej (woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, słodziki: cyklaminian sodu, acesulfam-K, aspartam*, sacharyna, aromat, barwniki: E102 i E131)
* zawiera źródło fenyloalaniny
Zalecana temperatura serwowania: 5-10°C
Dostępne w butelkach o pojemności 330 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: Pachie marzanką wonną, czyli coś jak połączenie marcepanu z odrobiną mięty i szałwi
Smak: bardzo słodkie, czyli sporo soku dolano, kontruje kwaśność, ale tę wciąż czuć, podstawka jest dosyć kwaśna, , jest dalekiej gładkie, gdzieś tam w oddali czuć wciąż pszeniczność i odrobinę mleczności, ale dominuje marzanka. Ciężko dopić.
Gość
Gość
Gość