Berliner Weisse jako gatunek to mętne, bardzo kwaśne piwo pszeniczne o poziomie alkoholu około 3%. Jest to piwo regionalne warzone na północy Niemiec, głównie w Berlinie. Jego początki sięgają XVI wieku. W XIX wieku Berliner Weisse było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie - było warzone przez ponad 700 browarów. Aktualnie produkuje je tylko kilka browarów w Niemczech, z czego najpopularniejszy - Berliner Kindl - warzy je właśnie w Berlinie. Piwo to powinno być podawane w charakterystycznej szklance o kształcie zbliżonym do miski, w temperaturze 5 - 10°C. Dodaje się do niego specjalnie przygotowane przez browar syropy owocowe (około 98,8% piwa i 1,2% syropu). Często miesza się też Berliner Kindl Weisse z innymi piwami, najczęściej z jasnymi lagerami - aby zbilansować kwaśność tego piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
doktor_piwo
niepozorny22