Piwo saksońskiego browaru Bergquell-Brauerei Löbau.
Z typowym kellerem wspólną ma tylko mętność, to niefiltrowany pils, mocno nachmielony, o czym browar pisze na swojej stronie i na kontretykiecie (Pilsner)
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: na urtyp, czyli wzór mi nie wygląda, pierwszy raz mam do czynienia z tak mocno nachmielonym Kellerem (niektórzy twierdzą, że urtyp jednak wyróżnia się właśnie wysokim nachmieleniem ? dotyczy to zwykłych lagerów), przy czym to nie jest złe, nie ma tu żadnych nut owocowych, a raczej takie melanoidynowe jak z jasnego koźlaka + czerstwy chleb
Smak: W smaku również nie przypomina typowego Kellera, ale jest mega pyszne, czerstwy, jasny chleb, deskryptor typowo niemiecki, nuty melanoidynowe, zbożowe, jakaś pieprzność, wyraźna chmielowość, taka ziołowa, trawiasta, konopna ? wyborna, goryczka wyraźna jak na Kellera, , mega puszyste, wyraźnie drożdżowe. Ok., wyczytałem na stronie producenta, że to piwo to niefiltrowany pilsner, czyli keller odnosi się do jego klarowności. 8,5/10