Piwo saksońskiego browaru Bergquell-Brauerei Löbau.
Festbier (piwo festynowe/świąteczne, z myślą o Octoberfest rzecz jasna), od 2015 uznane przez BJCP za odrębny od marcowego styl, to piwo mniej intensywne i bogate w aromaty tostowe niż Märzen, ale bogatsze i cięższe pod względem ciała niż Helles, bardziej też chmielowe od niego.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
meshigene
nietzsche
Zapach: zaraz po otwarciu pachniał lekko owocowo, a może korzennie jakby od żateckiego, ale teraz pachnie typowym suszem Hallertauera
Smak: Jak dla mnie to ono jest dosyć zbliżone do marcowego, tzn. jest dosyć pełne, co prawda nie ma żadnych nut melanoidynowych czy tostowych, czysty profil pilzneński, tylko pełniejsze, mocno nachmielone i wyraźna goryczka, co w marcowych jest żadkością, smakuje jak naspidowany pilzner niemiecki, albo czeski pilzner zrobiony na modłę niemiecką, chyba czuję lekką siarkę, ale pasuje tu. Całkiem ok. piwo.