Piwo Portogryko w stylu Porter z miodem gryczanym uwarzony przez Browar Beer Bros z Żyrardowa.
Składniki: woda; słody: Pale Ale, Melanoidynowy, Carapils®, Special W, Caraaroma®; chmiel: Aurora; drożdże: Fermentis S-04; dodatki: miód gryczany.
Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, z naturalnym osadem na dnie.
Dostępne w butelce o pojemności 500 ml.
Premiera piwa miała miejsce na Warszawskim Festiwalu Piwa, który odbył się w dniach 13-15 października 2016 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach słodki, ciekawy, melanoidyny, orzechy, zbożowy, odrobina ciemnego miodu, odrobina maślaności, trochę karmelu, owocowości, cień mgnienia czekolady.
W smaku już tak ciekawie nie ma, taki ciut treściwszy Brown Porter, delikatny posmak miodu gryczanego, z taką ostrością, ale przefermentowany, dużo go nie użyto. No powiedzmy, że ta gryka jest zaznaczona. Piwo raczej wodniste, kwaskowe, owocowe, tak jak bywają Brown czy Robust Portery. Lekka zbożowość i to w zasadzie tyle ze słodu żytniego co się tu przedostało. Diacetylowa maślaność fajnie zaokrągla, dodając ułudy ciała, ale szczerze, to nie ma w nim nic ciekawego.
Zapach niósł nadzieję na daleką, ciekawą podróż, ale ta okazała się podróżą PKS-em do Bochni.