Uwarzone przez Browar Bednary, ze wsi Bednary w Gminie Nieborów, w województwie Łódzkim. Browar ten warzy od roku 2013, piwowarem i założycielem jest Rafał Łopusiński. Sweet Boy to piwo w stylu Milk Stout, które zostało uwarzone z okazji narodzin syna głównego piwowara Browaru Bednary. Piwo leżakowane z wanilią Madagascar Bourbon. Pasteryzowane i niefiltrowane, pasuje do deserów czekoladowych, lodów, ciast a także bakalii.
Skład: woda, słód: Pale Ale, pszeniczny, monachijski, wiedeński, karmelowy, barwiący, czekoladowy, jęczmień palony; chmiel: East Kent Golding; laktoza (cukier mleczny); drożdże: S-04, wanilia Madagascar Bourbon. Rekomendowana temperatura serwowania podana na etykiecie to przedział 11-14°C. Sweet Boy pojawił się w sprzedaży pod koniec lutego 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gogo
Gość
Stacher93
Piana: Złożona z średnich i drobnych pęcherzy oraz z grubych na powierzchni. Kolor beżowy, wysokość po nalaniu to jakieś dwa centymetry. Szybko osiada, na środku powstają duże przetarcia, które z czasem przemieniają się w dziury. Piana równo ozdabia szkło, koronki są równe, niestety w całości szybko znikają.
Aromat: Intensywny, palono-laktozowy. Akcenty palonych słodów i delikatnej kawy przyjemnie współgrają z laktozą, wanilią i mleczną czekoladą. Aromat jest słodki, przyjemny.
Smak: Dość wytrawny jak na piwo w tym stylu. Zdominowany przez akcenty palone - słodowe. Mleczna czekolada i laktoza nie są już tak silne jak w aromacie, występują w tle. Silniej czuć akcenty mleczne w drugiej fazie smaku, tuż przed przełknięciem. Goryczka bardzo delikatna o palonym profilu.
Nasycenie: Średnie w stronę niskiego, poprawne.
Komentarz: Przyjemne piwo z ładną, nietypową etykietą. Zaskoczyła mnie niska słodycz w smaku, aromat wcale nie zapowiadał, iż bęzie tak wytrawnie. Delikatne, pijalne piwo, które szybko zniknęło z mojego pokala. Bednary trzymają poziom.