Uwarzone przez Browar Bednary, z miejscowości Bednary, która leży w powiecie łowickim, w gminie Nieborów. Browar Bednary to jedyny browar w regionie łowickim i pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, za realizacją którego stoi jeden piwowar domowy. Łowickie Pale Ale to pierwsze piwo, które Browar Bednary wypuścił na rynek. Pasteryzowane i niefiltrowane piwo górnej fermentacji w stylu American Pale Ale chmielone na zimno. Mocno zaznaczona goryczka na poziomie 44 IBU przy ekstrakcie początkowym 12,5° Plato oraz cytrusowy aromat, który zawdzięczamy amerykańskim i nowozelandzkim chmielom powodują, że piwo ma niesamowitą pijalność. Rekomendowana temperatura serwowania: 10 – 13°C.
Skład bez konkretów: woda, słód, chmiel, drożdże.
Barwa ciemnego bursztynu, zmętniona wyraźnie. Piana biała, drobno-pęcherzykowa, z nielicznymi grubymi pęcherzami. Po nalaniu uformowała się niska warstewka, która błyskawicznie się podziurawiła. Pozostał nierówny pierścień z grubych pęcherzy. Piana zostawia równe, ale niezbyt trwałe i obfite firanki na szkle. Aromat średnio-intensywny. Słodowo-słodki oraz karmelowy, z nieznacznymi nutami owoców tropikalnych i lekkimi ziołami. W smaku delikatne i świeże. Subtelna słodowa słodkość i minimalnie wyczuwalny karmel. Szybko zjawia się średnia, aczkolwiek bezpośrednia goryczka chmielowa, która niezbyt długo się trzyma. Wysycenie na poziomie średnio-niskim, pasuje do stylu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
lukas85
Gość
Stacher93