Bazyliszek Wwa
Bazyliszek Wwa
Bazyliszek Wwa
% alk. 7.2
Blg 18.0
IBU 35
brak koduaddbarcode
ulubione: 2

Wwa jest to piwo warszawskiego browaru Bazyliszek w stylu Whisky Wood Ale. Wyprodukowano przy użyciu słodów (wędzonych torfem, pilzneńskiego, czekoladowych, pszenicznego monachijskiego, żytniego, melanoidynowego), ekstraktu słodowego, chmieli (Perle, fuggle, Simcoe, motueka), płatków dębowych sherry, drożdży (Northwest Ale). Piwo o pięknej nieprzejrzystej ciemnej barwie z obfitą ciemną pianą, która pozostawia piękne ślady na pokrywie szkła. W aromacie torfowość, czekolada i nuty whisky. W smaku na początek wysuwa się bardzo ciekawy posmak torfowy i whiskey, do tego po pewnym czasie pojawia się paloność i czekolada.
Dodał: Kizior - 2015-04-17 09:44:25

oceny Oceny

Użytkownicy 6,86 / ilość: 14
Goście 7,85 / ilość: 13
średnia7,33 / ilość: 27

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość
2018-11-16 18:28:37
Piwo Wwa jako styl nie powiem jest naprawdę ciekawe. Czuć profil Ale i do tego dochodzi smak torfu, wędzonki, nuty dymne. Polecam to piwo fanom wędzonki jak i klimatów dymnych :-)
awatar
Gość
awatar
Gość
2018-03-21 09:50:48
Mój ulubiony Bazyliszek. Jak zaczynam nowe smaki w PiwPaw, zawsze prędzej czy później muszę sobie opłukać gardło tym eliksirem. Albo trafię na jakąś lurę, albo bez gazu, albo bez smaku, a tu zawsze mam pewność głębi.
awatar
Marianek
starstarstarstarstar
2017-09-06 09:10:57
Oko: czerń niemal nieprzenikniona, piana bezowa, ładna ale nietrwała, zostawia spory ślad na szkle.
Nos: głównie nuty ?medyczne? czyli bandaze oraz trochę paloncyh kabli, asfaltu. Po ogrzaniu wychodzi podstawa słodowa, ale słabiutko, w tym palone słody, trochę karmelu. Generalnie dominacja słodów whisky. Aromat whisky jest bardzo stonowany, nieagresywny, z dodatkiem słodyczy (to chyba robota płatków po beczkach, w których przebywało wino ze szczepu sherry).
Smak: również dominacja nut whisky, piwo wytrawne, ale nie brak słodyczy od podstawy słodowej. Z ciekawym finiszem ? oprócz goryczki od palonych słodów, pojawiła się goryczka od chmielu. Czasami czuć także lekką kwaskowość. Żyto nadało pełni, złagodziło alkohol i utemperowało nuty whisky, podobnie jak płatki po sherry, choć te nie wniosły tak oczekiwanych nut winnych. Dodatki podniosły pijalność, bardzo ułożyły piwo, tak jakby długo leżakowało. Lekki minus za fakt, że whisky mimo wszystko zdominowało to piwo, i inne aromaty tylko nieznacznie ?pobrzmiewają?. Wysycenie odpowiednie: średnie w kierunku niskiego.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 8 ) 2017-09-06
awatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
2017-08-26 23:23:14
Kolor brunatno-czarny, nieprzenikniony. Piana beżowa, niezbyt obfita, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat whisky na pierwszym planie, wali wręcz torfem! Do tego nuty czekoladowe i kawowe oraz wanilia od beczki. Na drugim planie. Po czasie wyłazi jakaś podejrzana ? octowa nuta.
W smaku znów dominują torfowe nuty, następnie czekolada i kawa z ekspresu plus nuty dębowe/waniliowe. Jeszcze niewysoka goryczka, głównie od palności. Wysycenie średnie do niskiego, alkohol ukryty. Ciało średnie.
Lubię nuty whisky i torfowe ale to piwo jest dla mnie zbyt jednowymiarowe jak na swój potencjał.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 5, wygląd: 7 ) 2017-08-26
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.