American Wheat - styl, który jest właściwie wariacją ma temat niemieckiego Weizena, ma posiadać wszystkie jego cechy, oprócz tej najbardziej rozpoznawalnej. Zamiast aromatu bananowo-goździkowego znanego z bawarskiego stylu dominować ma tutaj amerykański chmiel. Aby uzyskać pożądany efekt użyliśmy dużej ilości pszenicy (ponad połowa zasypu to słód pszeniczny oraz dodatkowo płatki pszeniczne). W kotle oraz na leżaku chmieliliśmy głównie odmianą Tomahawk, zrezygnowaliśmy także z klasycznego chmielenia na goryczkę, która w stopniu minimalnym jest wprowadzona przez chmiele dodawane na koniec gotowania. A drożdże to sławne ostatnimi casy Conany podbijające swoją estrowością aromaty owocowe oraz wprowadzające odpowiednią stylową mętność. W końcowym rezultacie wyszło piwo aromatyczne, lekkie, rześkie i mocno pijalne.(Info FB)
Składniki: woda; słody: Pszeniczny, Pilzneński; chmiele: Tomahawk, Amarillo, Citra, Centennial, Simcoe; drożdże: Yeast Bay Vermont Ale; dodatki: płatki pszeniczne.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
BRYNIU
Wysycenie średnie.
Warka do: 26.01.2018r.
Shinodin