Wyjątkowo bogate w smaku piwo jasne typu lager, warzone w dolnej fermentacji, tradycyjnymi metodami. Odpowiednio dobrane naturalne składniki, woda z własnego ujęcia źródeł środkowo jurajskich oraz brak filtracji nadają mu doskonały i niepowtarzalny smak. Piwo wyprodukowane dla Barbakan Beer, z Krakowa, przez Browary Regionalne Wąsosz. Brak oficjalnej informacji o producencie, aczkolwiek w odróżnieniu od Ciemnego i Jasnego Barbakanu, to piwo nie ma złotka na kapslu i szyjce, oraz zupełnie inny styl kontretykiety, idealnie pasujący do Wąsosza. Również kod kreskowy wskazuje na produkcję piwa w Wąsoszu. Barbakan Jasny oraz Ciemny to piwa warzone w browarze Fuhrmann - Połczyn Zdrój.
Składniki: woda, słód jęczmienny, słód karmelowy, jęczmień browarny, drożdże.
Pasteryzowane i niefiltrowane.
Zwraca uwagę brak chmielu w składzie, mimo wszystko musi być to zwykłe przeoczenie lub błąd w druku. Barwa jasno-złota, opalizująca. Piana biała, różno pęcherzykowa. Po nalaniu wysoka na ponad centymetr. Opada na środku, zostaje porwana warstwa oraz gruby pierścień. Zostawia nawet wyraźne i grube ślady na szkle, które nie są wybitnie trwałe. Aromat raczej lekki, słodowy z lekką słodyczą miodową. W smaku słód, wyraźna słodycz i subtelna goryczka na końcu. Nasycenie niskie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
marcin729
Co oni jakieś chemii użyli żeby inaczej smakowało czy co? Niskie wysycenie?
Słabo tak czy inaczej.
Shinodin
MateoKrk_
Stacher93