Van Honsebrouck to rodzinny browar mieszczący się w zachodniej Flamancji, rejonie Belgii. Od 1953 roku głównie za sprawą Luca Van Honsebroucka i jego innowacji w produkcję piwa, browar stał się rozpoznawalny na całym świecie.
Ten frambozenbier, lub piwo malinowe, to nic innego jak połączenie piwa Bacchus Oud Bruin z dodatkiem malin, cukru i soku malinowego. Bacchus Oud Bruin jest także bazą do kolejnego piwa z browaru Van Honsebrouck - wiśniowego Bacchus Kriekenbier.
Wracając do Frambozenbiera - aromat z butelki bardzo przyjemny. Wyraźny, pół wytrawny zapach owoców malin. Nie jest to przytłaczający, słodki zapach soku malinowego, a raczej aromat dość świeżo zebranych owoców z krzaczka.
Piwo w szklance prezentuje się bardzo ładnie - przejrzyste, w kolorze ciemnej czerwieni, wpadajacej w wiśniowy, ze średnio obfitą pianą. Jej kolor to taka przybrudzona biel, wpadająca w bardzo delikatny róż. W szkle aromat jest już nieco mniej wyraźny, maliny zdecydowanie ustąpiły miejsca słodowi i owocom leśnym. Są też akcenty winne. Piwo o zbalansowanym smaku, wyraźne nuty kwaskowate ładnie współgrają z malinową słodyczą, która jest wszechobecna. Efekt kwaskowatości potęguje bardzo wysokie wysycenie, lecz mimo to piwo jest bardzo pijalne.
Składniki: woda, pszenica, słód pszeniczny, cukier, chmiel, maliny (12,5%), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
Zalecana temperatura serwowania: 5°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 375 ml oraz puszkach o pojemności 330 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
oranjefan