Břeclav Kanec 12º
Břeclav Kanec 12º
Břeclav Kanec 12º
% alk. 5.0
Blg 12.0
8594173470392addbarcode

Kanec charakteryzuje się bogatym kolorem, gęstą białą pianą, zrównoważonym smakiem i delikatnym krojem. Piwo jest wolne od filtracji i pasteryzacji. Żywe piwo zawierające drożdże piwne. Dobre piwo jak za dawnych czasów. Docenią to nie tylko eksperci od piwa, ale zwykli konsumenci rozpoznają jego wyjątkowość. Kanec jest gotowane w klasycznej staroczeskiej technologii ze słodów hawańskich jęczmienia Haná, chmielem Žatecký. Piwo fermentuje w otwartych kadziach przez 10 dni, a w piwnicy dojrzewa przez 6-8 tygodni. Niefiltrowane i niepasteryzowane.

Jest to browar Zamkowy znajdujący się w mieście Břeclav w Czechach.
Dodał: BRYNIU - 2018-08-03 11:28:52

oceny Oceny

Użytkownicy 6,5 / ilość: 4
Goście 0 / ilość: 0
średnia 6,5/10 / ilość: 4

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2019-10-24 23:14:43
Powtarzam, tym razem piwo ma termin do 9 marca 2020, jeżeli miało rok trwałości to jest w połowie swojego terminu. I tak, nie ma nuty miodowej, więc ona była pewnie z utlenienia, ale jakoś wybitnie nachmielone nie jest, tzn. czuć szmatę i stary susz wyraźnie, nut świeżego Żateckiego nie bardzo. To jednak jest po prostu taki ugładzony lager, jako pils to bardziej ich desitka Horky Kanec 10 lub Beran 11
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2019-02-08 20:44:40
Wygląd: barwa słomkowa, ładna piana, lacing nieznaczny
Zapach: owocowy, kwiatowy, z nutą miodową i biszkoptową, chmiel, obstawiam, manifestuje się w tym dwóch pierwszych nutach
Smak: Piwo gładkie, pełne, słodkie, goryczki nie posiada żadnej, co dziwi jak na czeskie, chmielowość również nieznaczna, raczej symboliczna, wyraźna nuta miodowa, może z utlenienia, również wyraźna pieprzno-przyprawowa, lekko ziemista i piwniczna, sporo owoców, wyjątkowo jak na czeskiego pilsa nie ma karmelu, ale z drugiej strony ono nie przypomina pilsa, to raczej po prostu lager, do powtórzenia świeże, bo to ma miesiąc do terminu i może stąd ten miód.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
2019-02-08 20:45:48
Ekstremalne masło
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2019-02-08 20:39:21
Nie bardzo rozumiem opis, piwo jest pasteryzowane, więc te żywe drożdże to muszą być jakieś ekstremalne. Jak byk na etykiecie stoi "Pasterizovano". Nigdy nie słyszałem o słodach "hawańskich". Okazuje się, że google translate tak tłumaczy frazę "z hanáckých humnových ječných sladů" ("ze słodów hawańskich jęczmienia Haná"), słód jest hanacki, z regionu Haná na Morawach.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
2019-02-08 20:55:05
Już znalazłem, Kanec světlý ležák nefiltrovaný 12° jest niepasteryzowany ( nepasterizované, nefiltrované), czyli zupełnie inne piwo i jego zapewne dotyczy opis.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar

2018-08-02 19:24:05
Piana drobno-pęcherzykowa w kolorze écru. Średnio opadająca do małego kożucha (w tej postaci utrzymuje się do końca degustacji) Lacing w postaci obręczy zdobiącej dookoła ścianki szkła. Barwa złota - idealnie klarowna. W aromacie piwo ma charakter słodowy oraz przyprawowy (mianowicie lekko pieprzny) za sprawą wyśmienitego chmielu Žatecký, którego nie szczędzili piwowarzy z Břeclav. W smaku chmielowe, również z posmakiem przyprawowym co charakteryzuje Kanec moim zdaniem. Pijalne, świeże, pełne. Czeska szkoła pełną gębą.
Wysycenie: średnie
Warka do: 05.11.2018r
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010