Najpopularniejsze piwo w Japonii, eksportowane także do ponad 50 krajów. Asahi cechuje wyraźna, utrzymana na odpowiednim poziomie gorycz. Ryż i kukurydza, używane w produkcji tego piwa sprawiają, że trunek odznacza się oryginalnym, intrygującym i bardzo orzeźwiającym smakiem.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
jasinskij
Rozlewnia we Włoszech
Zapach z butelki: słodowy, lekko szampanowaty (czuć gaz), delikatny skunks również obecny, natomiast nie odpycha. Jest nawet trochę przyjemny.
Zapach ze szkła: podobny, jak w przypadku zapachu z butelki, natomiast wyczuwam także lekki zapach suchego ryżu.
Wygląd: bardzo klarowne o słomkowej barwie, piana początkowo bardzo wysoka, natomiast dominują w niej duże pęcherzyki. Po chwili spada właściwie do zerowego poziomu.
Smak: słodkawe, lekko goryczkowe, lekkie, żadnych fajerwerków. Po prostu \"takie sobie\".
Nie było mi dane wypić wersji z rozlewni w Japonii, natomiast ta z Włoch naprawdę niczym nie zachwyca. Ot trochę ciekawsza alternatywa dla naszych rodzimych eurolagerów. Cena na poziomie 3,49 również akceptowalna.
Elænis
- Barwa: złociste, klarowne
- Piana: średnie i duże pęcherzyki; na trzy palce, ale szybko opada do minimum
- Aromat: dalej słodowo; trochę też czuć szampan
- Nasycenie: średnie
- Smak: posłodzona woda słodowa; nijakie; płaskie
Ocena: 5/10
Aromat w szyjce był całkiem przyjemny, ale reszta woła o pomstę do nieba - taki lager kastrat.
Kiedyś aby wypić japońskie piwo trzeba było wybrać się do lepszego baru sushi, a teraz Włosi robią taką wyblakłą konfekcję do dystrybucji w Biedronce. Nie żeby Asahi było oryginalnie jakimś mistrzostwem świata, ale ta edycja to posłodzona woda, nic ponad to.
miwi
Gość