Czy wiesz, że...

Pub "Mathaser" w Monachium jest w stanie pomieścić 5500 osób i sprzedaje dziennie 48 tys. litrów piwa.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
edd665
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Žatecký 0,0%awatar
Gość
Žatecký 0,0%

Wolałbym wode z kałuży pić niż to coś. Mdli mnie od tego smaku.
2024-05-18 06:45:32
Browar Stu Mostów x 3 Sons ART+68 Pastry Imperial Stoutawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Browar Stu Mostów x 3 Sons ART+68 Pastry Imperial Stout

Brunatne. Bez przebłysków. Jasno brązowa, trwała, z drobnych pęcherzyków piana. Aromat likierowy z silną nutą alkoholu. Słodkie. Dodatki wtapiają się w smak piwa i nie wyróżniają się za bardzo. Spory gaz. Moc i deserowość.
Zacny trunek, ale nie porywa.
2024-05-18 05:52:30
Beck’sawatar
Gość
Beck’s

Wspomnienia, że kiedyś było lepsze to raczej nie fakt, a opinia wynikająca ze starości :)
2024-05-18 02:14:17
Funky Fluid Splendidawatar
Gość
Funky Fluid Splendid

Świetne piwo. Super pijalne, rześkie, wyraziste. Fajny chmiel przyjemnie pachnący i nadający charakter. Takie powinny być ipki.
2024-05-18 01:33:30
Jabłonowo Imperator 12%awatar
Zwierz97
starstar
Jabłonowo Imperator 12%

No ostry z d**y kłaczejros ale klepie
2024-05-18 00:13:47
Seth & Riley’s Garage Hard Lemon Drinkawatar
Zwierz97
starstar
Seth & Riley’s Garage Hard Lemon Drink

Doyebana lemoniadka
2024-05-18 00:11:20
Zakładowy Pan Portier Imperialnyawatar
Jacex
starstarstarstar
Zakładowy Pan Portier Imperialny

Wyglądu nie oceniam, bo nie jest najważniejszy, tu chodzi o smak. A ten jest zaskoczeniem jak na parametry - odniosłem wrażenie, że piję portera 18blg 8 alc. Jest lekki w smaku, ale bardzo pijalny, przyjemny. Ogólna ocena jest pozytywna, nie każdy porter bałtycki musi być smolasty jak czarny Komes.
2024-05-18 00:10:13
PINTA Zwycięskie New Zealand Session IPAawatar
Malammore
starstarstarstarstar
PINTA Zwycięskie New Zealand Session IPA

Jasne złoto, nieco zamglone, średniej wysokości drobnopęcherzykowa piana. Aromat bardzo intensywny, białe winogrono, coś jak jeżyny. Wytrawne, smak zdominowany zalegającą, łodygową goryczką.
2024-05-17 23:46:57
Stary Browar Głubczyceawatar
Gość
Stary Browar Głubczyce

masz racje!
2024-05-17 23:19:43
Cieszyn: Wild Aleawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Cieszyn: Wild Ale

Zakupione na miejscu, w Browarze Zamkowym w Cieszynie. Rozlew/2022 na butelce. Aromat owocowy, nuty stajniane, ocet jabłkowy, wanilia, drewno w tle. W smaku dzikus mmm, wytrawne, kwaśne, cierpkie, owocowe, alkohol dobrze ułożony, trunek zacny..nie dla każdego.
2024-05-17 23:15:35
Van Pur Lagerawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Van Pur Lager

Przyzwoity przedstawiciel bezpłciowego stylu. Na plus chmielenie na smak - kwiatowe nuty. Wygląd też odpowiedni. Owszem, nie ma za dużo goryczki czy baza słodowa nie powala, ale to przecież lager.
2024-05-17 22:54:45
Dziki Wschód Saaawatar
jover
starstarstarstarstar
Dziki Wschód Saa

zapach słaby, cytrusy, po postaniu wychodzi kokos, morela, wysycenie średnie, w smaku słodkie, średniopełne, w kierunu wytrawnego, cytrusy, żywica, iglaki, białe owoce w tle, rześkie, gorycz średnia-, grejpfrutowa, albedowa, ogólnie średnie
2024-05-17 22:45:51
Van Pur Dubbelawatar
Gość
Van Pur Dubbel

Nic specjalnego szczerze.
2024-05-17 22:39:10
Van Pur Tripelawatar
Gość
Van Pur Tripel

Piwo za 4 zł. I tyle w temacie.
2024-05-17 22:36:57
Brauner Lagerawatar
Gość
Brauner Lager

nowa etykieta i kapsel, ale piwo dalej tak samo słabe
2024-05-17 22:35:25
Keniger 10.1°awatar
Spokoloko
starstarstarstarstar
Keniger 10.1°

15 lat, wakacje, pełne słońce, ciepłe wygazowane piwo w puszce z biedry za złoty pięćdziesiąt, qurła, kiedyś to było
2024-05-17 22:28:04
Braniewo Jasne Pełneawatar
Gość
Braniewo Jasne Pełne

Piję bardzo dużo różnych piw absolutnie nie polecam szczoch zmieszany z rzygiem
2024-05-17 22:07:17
Guinness Draughtawatar
Gość
Guinness Draught

Myślę że to piwo wszędzie smakuje tak samo. Na całym świecie. Tak jak pilsner urquell czy heineken. Piłem puszkową wersję, z kapsułką azotową. I dla mnie lipa. Straszny cieńkusz. Za te ~10zł, można znaleźć dużo lepsze piwo...
2024-05-17 22:05:19
Funky Fluid Brixton Driftawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
Funky Fluid Brixton Drift

W aromacie prażony jęczmień, kakao, karmel, orzechy; typowych cech utlenienia dla Bałtyka - brak. Barwa ciemnobrązowa, w szkle nieprzejrzysta. Piana wątła - grube, mydlane oka pękające w oka mgnieniu.

W smaku gładkie, kwaskowe, orzechowe, półwytrawne. Goryczka typowa dla stouta - paloność plus cierpki, pestkowy posmak. Słodycz nieznaczna. Dobre piwo, dobrze się je pije. Czy kupię na zapas? Raczej nie.
2024-05-17 21:54:37
Seth & Riley’s Garage Orange Spritzawatar
Zwierz97
starstar
Seth & Riley’s Garage Orange Spritz

Pachnie latowo ekstrawaganckie piwo tego
pozdrawiam
2024-05-17 21:32:04
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.