Ilość piw w katalogu

10739

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Argus Gold Unpasteurizedawatar
Gość
Argus Gold Unpasteurized
jak za tą cenę genialne
2018-11-14 23:28:48
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Wielokwiatowym z Imbiremawatar
lukas85
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Wielokwiatowym z Imbirem
Kiedyś przed kraftem, bardzo lubiłem piwa miodowe, była to dla mnie odskocznia od kiepskich eurolagerów. Dziś już raczej w takim stylu nie gustuję, ale piwo na miodzie gryczanym było chyba najlepszym miodowym piwem jakie piłem. Ta wersja na miodzie wielokwiatowym, jest w. mnie również udana. Miód wydaje się naturalny, imbir jest wyczuwalny, ale nie narzuca się, tylko dobrze współgra ze słodyczą. Sama słodycz też nie jest ulepkowata, piwo jest lekkie i orzeźwiające. Muszę przyznać, że browarowi Jabłonowo wychodzą piwa miodowe, dlatego za smak daję 8.
2018-11-14 22:39:34
Steam Brew German Redawatar
paka1285
starstarstarstarstar
Steam Brew German Red
Nie ma tragedii. W aromacie czuć biszkopt, ciasteczka, lekko korzenne motywy. W smaku słodowe i podobnie jak w aromacie lekko korzenne. Jak na 3,49 w Lidlu to ni3 jest źle, ale nie ma czym się zachwycać.
2018-11-14 22:23:56
Stary Browar Kościerzyna Ciemna 10°awatar
lukas85
starstarstarstarstar
Stary Browar Kościerzyna Ciemna 10°
Lekkie ciemne piwo, w którym dominują akcenty kawy i paloności. Goryczka jak dla mnie nieco za niska, ale piwo poza tym poprawne i jak najbardziej do wypicia. Słaba piana.
2018-11-14 22:20:33
Kingpin Midlife Maestroawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
Kingpin Midlife Maestro
Barwa lekko zmętniona , opalizująca słomkowa. Blisko jej do złotej niczym w lagerze. Piana biała i trwała. Lacing ładny. W aromacie ładnie czuć owoce , chmiele zrobiły swoją robotę. Nie jest to typowy aromat soczkowy. Ładnie czuć mango , białe owoce. W smaku jest fajne owocowe , rześkie , raczej nisko nasycone co mnie cieszy. Goryczka zgodnie ze stylem niska. Warka nr 1 do 31.05.2019 , smaczne i solidne New England , barwa do poprawienia jak dla mnie , dopiero jak się trochę osadu naleje to wygląda lepiej. choć piwo przed nalewaniem wymieszałem. Ogólnie polecam , solidna propozycja :)
2018-11-14 22:09:30
AleBrowar Hula Hopawatar
blady07
starstarstarstarstar
AleBrowar Hula Hop
Bardzo dobre orzeźwiające piwo, warte swojej ceny. Na pewno do niego wrócę.
2018-11-14 21:36:09
Jako Złoty Łan IPAawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Jako Złoty Łan IPA
I niestety po ogrzaniu DSM, chyba że mnie katar bierze czy coś?!
2018-11-14 21:03:56
Jako Złoty Łan IPAawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Jako Złoty Łan IPA
Piłem "kilka" lepszych IPA, ale i bywały gorsze od tej, wiec ocenę wypośrodkuje. Faktycznie za blisko tej IPA do pszenicy.
2018-11-14 20:51:40
Patronus Weissbier Alkoholfreiawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Patronus Weissbier Alkoholfrei
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu charakterystyczne dla piw bezalkoholowych nuty ryżowe, nie wyczuwam nic z pszenicy, podbudowa słodowa. W smaku oczywiście wodniste i płytkie, ryżowe akcenty nadal aktualne, pojawia się też element landrynki, pszenica równie odległa co w zapachu, goryczka zerowa, słaba kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Patronus, etykieta wykonana w eleganckim niemieckim stylu. Warka 26.09.2019. Znośne do wypicia piwo bezalkoholowe, weissbier to na pewno nie jest. Nawet nie tak słodkie jak niektóre wyroby bez procentów, jednak orzeźwienia również szukać tutaj na próżno. 4 z plusem powinno być adekwatną oceną.
2018-11-14 20:27:57
Manufaktura Piwna Czar Goryczyawatar
Gość
Manufaktura Piwna Czar Goryczy
Gorycz za ciężka, tępa. Ale... jest moja kochana nafta! Skąd? Normalnie daje ułożonym winem????
2018-11-14 20:00:37
Zakarpackie Oryginalneawatar
Gość
Zakarpackie Oryginalne
syfff, na podniebieniu zostaje szpitalny posmak, może kadzie czymś dezynfekowali i nie zostały wypłukane dostatecznie, do tego woda z gazem bez smaku i aromatu po za szpitalnym czymś chemicznym. Jest sporo dobrych piw ukraińskich ale nie to.
2018-11-14 19:43:31
Patronus Weissbierawatar
bogunia
starstar
Patronus Weissbier
Bardzo bananowe w zapachu oraz w smaku choć do tego wychodzi jakaś dziwna gorzkość.. jest jasne, mętne (mimo że na dnie nie miałam osadu który należałoby wymieszać) piana nie trzymała się zbyt długo. Lekko słodkie i nie wypełnione smakami jakich szukam w weizenach.
Nie zapisze się specjalnie w mojej pamięci ale polecam wybór tego piwa w zamian Argusa, Tyskiego itp! bo cena szałowa - 2.99 ;o
2018-11-14 18:16:40
Bojan Szwejk 11°awatar
Gość
Bojan Szwejk 11°
11.2018, lekkie łagodne piwo
2018-11-14 17:55:21
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Premium Pils
Piwo znakomite w Niemczech kosztuje przeliczając na ploską walute to zaledwie 1,23 zł a złodzieje w Polsce liczą sobie 2,30 zł
2018-11-14 17:08:27
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
dlaczego perła w puszce trafia się skiśnięta albo sfermetowana i nie nadaje sie do picia
2018-11-14 16:59:12
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Dlaczego perła puszkowa trafia się niesmaczna jakby zkiśnięta wulałem
2018-11-14 16:57:17
Namysłów Pilsawatar
VintagE25
starstarstarstarstar
Namysłów Pils
Swego czasu bardzo lubiłem, zdecydowanie wyróżniający się smak. Teraz już pozamiatane, przejął Żywiec, więc należy spodziewać się upadek marki, tak jak dawny Żywiec został zdegradowany do obecnych pomyj.
2018-11-14 16:36:53
Beczkowe Mocne 9%awatar
VintagE25
starstarstarstarstar
Beczkowe Mocne 9%
Właśnie zauważyłem multum pochwał w komentarzach, a nie ukrywam, że lubię sobie nieraz przyładować w kocioł 2-3 supermocnymi wynalazkami na wieczór zamiast ochlewać się 6+ standardowych lagerów. Gdzie można nabyć?
2018-11-14 16:33:59
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged 2017awatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged 2017
Barwa czarna , beżowa piana ,nawet troszkę czasu wytrzymała i zostawia ładny lacing. W aromacie mocno czuć beczkę , czekolada , coś jak czekoladki z bombonierki. Czuć niestety mocno alkohol który trochę przeszkadza w degustacji. Aromat zdecydowanie złożony i ciekawy. Pachnie wspaniale i niewątpliwie akcenty wanilii są kozackie. W smaku praliny w gorzkiej czekoladzie , kawa i wanilia . Gęste , świetny balans między goryczą a słodyczą. Ogólnie piwo niewątpliwie wspaniałe i ciekawe które mogłem jeszcze leżakować bo mocno wyczuwalny alkohol jest jeszcze. Pytanie czy cena jest tego warta ? Uważam że to piwo mogło by być w mniejszych butelkach i niższej cenie wtedy było by lepiej uważam. Jednym słowem SZTOS
2018-11-14 14:46:47
Beczkowe Mocne 9%awatar
Gość
Beczkowe Mocne 9%
Daje kopa przy czym smak nie odrzuca. Ok.
2018-11-14 13:13:55
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010