zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

Najwyższa puszka, wyprodukowana dla australijskiego Guinnessa miała wysokość 4,27m, średnicę 1,78m i pojemność 2052 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Cieszyński Czeski Pilsawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Cieszyński Czeski Pils
Typowy klasyczny pils z wyraźna goryczką , jedno z lepszych piw z cieszyna. Jak przystało niestety na ten browar , cena wyssana z palca.
2019-06-20 23:50:48
Okocim 0,0%awatar
Gość
Okocim 0,0%
Nie umiem nazwac tego posmaku. Troche jakby ktos tam juz narzygal do srodka. Inni pisza ze smakuje jak Ludwik. Nie wiem jak smakuje Ludwik, ale nie watpie ze moze to byc cos podobnego. Zerzygany Ludwik z nutka miodu z uszu. Naprawde probowalem, ale nie dalem rady tego przelknac
2019-06-20 23:33:46
Pardubický Taxis Světlý Speciál 14°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pardubický Taxis Světlý Speciál 14°
Wygląd: kolor ciemny burszyn, klarowne, ładna piana i lacing
Zapach: słodowy, maślany, melanoidynowy, chmielowy - bardzo intensywny
Smak: Piwo na granicy marcowego a maibocka, z szalą przechylającą się jednak w stronę jaśnego koźlaka, bardzo słodowe, wyklejające, z nutami pszenicznymi, spieczony tost pszeniczny, melanoidynowość jak kajzerki, weki, jakaś nuta miodowa i karmelowa, do tego fajna aromatyczna chmielowość i delikatna goryczka, bardzo udane piwo.
2019-06-20 23:19:46
Desperados Mojitoawatar
Gość
Desperados Mojito
Piwo? Buehehehehe
2019-06-20 22:36:02
Grodzisk & Live Oak Grodziskie Imperialneawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Grodzisk & Live Oak Grodziskie Imperialne
Nie ma "problemów" z nalewaniem, tak jak w podstawowym Grodziskim. Barwa od miedzianej do jasnego biszkopta, mętne, piana zaskakująco niewielka i trwałości przeciętnej. A w aromacie czuć więcej treści i dymu. W smaku mocno dymione, wysycenie nie szczypie w język. Z tyłu czai się trochę kwasku i ziemistej goryczki, bardziej zaznaczonej niż w podstawce. Bardzo pijalne jak na 7%, wchodzi momentalnie.
2019-06-20 22:18:05
Chodovar Skalní Ležákawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Skalní Ležák
Wygląd: kolor miedziany, mętne, spora piana, choć niezbyt trwała, ładny lacing
Zapach: czerwone jabłko miesza się z aromatami korzennymi z żateckiego, po ostaniu w miejsce jabłka wchodzi miód
Smak: W smaku podobnie, dużo owoców , tylko czy ja ich oczekuję od czeskiego lagera? Na szczęście to nie tylko jabłko, ale i też śliwka, świeża. Trochę karmelu, a raczej tofii, miodu, wyraźna i fajna chmielowość (choć goryczki prawie nie posiada), jest tu wyraźna nuta orzechowa, jest też taka herbacianość i idąca z nią w parze cierpkość. Piwo raczej słodkawe, można by rzec, że w klimaciwe deserowym. Sporo się tu dzieje, ale za cholerę nie potrafię zrozumieć tego piwa, czym miało być. 6 to max, właśnie za bogactwo smaków, z drugiej strony on jest bogate, ale bez wyrazu, nie wiadomo czym miało być.
2019-06-20 22:05:24
Lancaster Bomberawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Lancaster Bomber
Barwa jasna miedz , piana obfita , drobna i spoko lacing. Pachnie trochę inaczej niż zwykłe angliki , mało karmelu , bardziej daje tytoniem , jak określił kolega angielskim pubem. Mieszkał tam to mu wierzę. W smaku niska goryczka , mało gazu , mało karmelu , sesyjne , jedno z lepszych z tych piw z tego kartonu z Lidla. Ciekawe zdecydowanie i polecam :)
2019-06-20 21:20:54
Wychwood Hobgoblinawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Wychwood Hobgoblin
Barwa miedziana ,lekko zmętniona , delikatnie czerwonawa. Piana ładna , w miarę drobna , w miarę trwała i zostawia słaby lacing. W aromacie karmel , przypieczone nuty typowe dla ESB. Trochę tytoniowy i ziołowy. W smaku niska goryczka , lekkie , sesyjne , choć to jeden z mocniejszych piw w tym stylu. Niskie nagazowanie , piwo smaczne , choć były lepsze w tym kartonie z Lidla który teraz był. Niezły angol , choć wolałbym wyższą goryczkę i pod koniec picia było trochę męczące jednak. Nie najgorsze , nie najlepsze , raz na jakiś czas chętnie wypiję. Takie 6,5 na 10 zdecydowanie.
2019-06-20 21:14:06
Ringwood Razorbackawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Ringwood Razorback
Barwa czerwona , rubinowa. Piana biała , w miarę drobna i trwała. Zostawiła ładny lacing. W aromacie przypieczony karmel , toffi , tosty. a na drugim planie trochę owoców. W smaku niezła goryczka , niskie nagazowanie , jest karmel , podobnie jak w aromacie. Szybko znika , sesyjne , średnia pełnia. Piwo smaczne , klasyka gatunku. z delikatną maślaną nutą tostową na końcu. Dobre , lepsze niż poprzednik którego piłem. Warka do 31.01.2020
2019-06-20 21:06:38
Primator Pumpaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Primator Pumpa
Wygląd: lekkie zmętnienie, kolor słomka, ok piana i lacing
Zapach: ładny, multiwitaminowy, czuć nowofalowe chmiele, głównie manifestujące się owocami tropikalnymi, ale i jakimś geranium, winogronem.
Smak: West Coast Session Lager, fajna zagrywka marketingowa, bo to desitka muśnięta amerykańskimi chmielami, o ile te czuć było w zapachu, to w smaku już nie bardzo, szczerze powiedziawszy, to już by wolał, żeby je uczciwie nachmielili żateckim. Samo piwo wyjątkowo wodniste nawet jak na 10, tylko do gaszenia pragnienia.
2019-06-20 20:47:25
Żywiec Sesyjne IPAawatar
Gość
Żywiec Sesyjne IPA
To nie IPA.
To LIPA!
2019-06-20 20:47:25
Rockmill New Dimensionawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Rockmill New Dimension
Barwa bursztynowa, mętne. Piana gęsta i trwała. W zapachu owocowa bomba. W smaku bardzo owocowe, ale również wyraźnie cebulowe, co trochę przeszkadza. Goryczka niewielka. Alkohol niewyczuwalny. Nastawiłem się na nieco lepsze doznania. Warka 28.09.2019. Kupione w sklepie z kraftami za 12,20 zł.
2019-06-20 20:35:18
Żubrawatar
Gość
Żubr
Dla mnie śmierdzi denaturatem
2019-06-20 19:46:33
Lech Free 0,0% Granat i Acaiawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Granat i Acai
Barwa Jasno-Różowa Klarowne.

W Aromacie Dominuje Zdecydowanie Owoc Granatu Acai Nie Wyczuwam.

W Smaku Także Główną Rolę Gra Granat Delikatne Akcenty Brzeczkowe Acai Nie Wyczuwalna Poza Tym Jest Słodko Minimalna Kwaskowość Wysycenie Średnie w Kierunku Niskiego.

Ciekawy Bezalkoholowy Napój Piwny Efekt Orzeźwienia Taki Sobie Ale Da Się Wypić Bez Skrzywienia.
2019-06-20 19:44:58
Redd’s Jabłko i Trawa Cytrynowaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Redd’s Jabłko i Trawa Cytrynowa
Klarowne złoto. Piana trochę szamponowa.
Aromat jabłkowy. Nieco sztuczny.
Gazowany sok jabłkowy. Coś jak kiepski cydr. Trawy nie czuję. Mizerne jakieś elementy piwne.
2019-06-20 19:32:46
Heineken 0.0awatar
Gość
Heineken 0.0
Najlepsze piwo bezalkoholowe, i nawet jeśli mogę pić alkoholowe to i tak wybieram to bezalkoholowe. Po prostu najlepsze ????
2019-06-20 19:28:51
Lobkowicz Premium awatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Lobkowicz Premium
Super piwo .Polecam szczególnie Platana z tego browaru . Piwa treściwe zrównoważone i z dobrych składników ważone.
2019-06-20 19:16:48
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrutawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrut
Barwa Jasno-Słomkowa Zamglona.

Aromat Całkiem Niezły Grejpfrutowo-Cytrusowy.

W Smaku To Samo co w Aromacie Słodkie Ale Jest Też Przyjemna Kontra Kwaskowa
Wysycenie Średnie.

Przyjemny Radler Smakuje Mi Pomimo To Że Niezbyt Przepadam za Grejpfrutem.
2019-06-20 18:49:15
DAB Exportawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
DAB Export
Czyste złoto. Piana na 2 palce. Biała, stabilna.
Aromat słodowy.
Smak podobnie. Akcenty mineralne. Symboliczna goryczka.
Ujdzie w tłoku.
2019-06-20 17:33:37
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
Tak w Auchan też jest dostępny jak narazie.. Faxe 10% jest naprawdę ciekawy w smaku.. Nie to co inne piwa z podobnego segmentu

Osobiście polecam te piwo.
:)
2019-06-20 16:19:58
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010