zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Bernard Bohemian Ale 16°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Bernard Bohemian Ale 16°
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, klarowne, śliczna piana, jak puch, ecru, ładny lacing
Zapach: owocowy (czerwone owoce), słodowy, chmielowy ? żatecki rzecz jasna
Smak: Piwo pełne, bardzo owocowe ( w smaku białe i czerwone owoce), lekko przyprawowe, alkohol dobrze ukryty, herbatniki, biszkopty, lekkie masełko. Jest już znacznie lepiej.
2019-03-26 00:21:48
Kormoran Krzepkieawatar
Gość
Kormoran Krzepkie
Piwo mocne bardzo smaczne jedno z lepszych piw mocnych
2019-03-26 00:09:47
Pinta Kwas Xyawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Pinta Kwas Xy
Mętne i jasne, właściwie pozbawione piany. W aromacie dominują tropikalne owoce. W smaku bardzo ciekawy miks kwasowości od zakwaszenia bakteriami i kwaskowatością owocową. Wytrawne, nisko wysycone, wysoko pijalnie. Bardzo udany kolejny kwas od Pinty.
2019-03-25 23:01:18
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°
Wygląd: kolor złocisty, jak nazwa wskazuje, ładna piana, lacing jak camo
Zapach: zapach chmielu, ewidentnie suszu, słodowy, herbatnikowy
Smak: piwo lekkie, choć na tle naszych koncerniaków to poezja pełni ;) ostre, pieprzne, może nawet trochę siarkowe, piwniczne, lekko słodowe, herbatnikowe, delikatnie chmielowe, ale goryczka nieznaczna. Całkiem ok., a jak na piwo za 3 zł to na tle naszych poezja ;)
2019-03-25 22:57:01
Funky Fluid Gonna Be Lateawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gonna Be Late
Aromat... Zaskakujący. I to niestety w złym tego słowa znaczeniu. West COAST IPA, takie chmiele, a tutaj co? Ewidentny, intensywny DMS - gotowane warzywa, ziemniaki, jakiś cebulowy aromat... Pod spodem czuć lekką karmelkowość i nuty żywiczne pochodzące od chmielu. Ale DMS przyćmił wszystko, totalnie wszystko.

Klarowne, ciemnozłote, z obfitą, gęstą, białą pianą ktora powoli opada i ładnie zdobi szkło. Piwo prezentuje się wzorcowo jak na styl. I to największy jego atut, bowiem smak...

Smak to powtórka z aromatu. Warzywo, łodygowa wysoka gorycz, średnie wysycenie. Posmaki iglasto sosnowe.

Ja pierdole, takiej kupy się nie spodziewałem... Nie wiem o co chodzi, ale takiego natężenia DMSu nie widziałem dawno. Chmielu garstka, piwo w ciekawym, mocno chmielowym stylu i tego w ogole nie czuć!
2019-03-25 22:44:56
Książęce Weizenawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Książęce Weizen
Smak bananów, trochę ziół. W zapachu wyczuwalny chleb. Generalnie nuta pszeniczna mniejsza niż w innych, ale nie aż tak mocno. Niska goryczka i duża lekkość to atuty dla zwolenników tego typu piw.
2019-03-25 22:01:13
Żubrawatar
Gość
Żubr
obskurny
2019-03-25 21:52:00
Łomża Radler 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Łomża Radler 0,0%
Piana praktycznie żadna, biała, gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa jaśniejsza słomkowa, przechodząca w biel, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nie do końca naturalne nuty grapefruitowe, brak akcentów piwnych, lekka landrynka. W smaku słodki ulepek o profilu grapefruitowym, czuć subtelne ryżowe akcenty pochodzące od piwa bezalkoholowego, zerowa goryczka, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Łomża, etykieta całkiem przyjemnie dla oka wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 04.10.2019. Kolejny radler 0% w postaci słodkiego ulepka, praktycznie bez efektu orzeźwienia. Nie czuć za mocno chemicznej landrynki i to w sumie jedyny plus, przeciętny bezalkoholowy radler zasługujący na przeciętną 5.
2019-03-25 21:41:02
Pilsweizer Grybówawatar
Gość
Pilsweizer Grybów
słuchajcie piłem PILSVAR Góralskie Krzepkie 15,1blg 7,6 % - Kurcze genialne, nie czuć stronga, goryczka wyrazista. Jeste wersja Góralskie ale ma 4,5 % , góralskie krzepkie ma 7,6% . Cena 4,5 zł a wrażenia :))))
2019-03-25 21:21:42
Gloger Gorzkie Żaleawatar
Student
starstarstarstar
Gloger Gorzkie Żale
Piwo rozczarowanie... Praktycznie niewysycone, piwo bursztynowe mentne. Aromat mizerny, amerykański chmiel, lekkie cytrusy... generalnie słabo. W smaku gorzkie i to tyle. W tej cenie można kupić dużo lepsze APA. Generalnie słabo
2019-03-25 20:48:33
Kormoran Krzepkieawatar
matiwi
starstarstarstarstar
Kormoran Krzepkie
Nie jestem zwolennikiem mocnych piw za sprawą często słodkiego o chemicznego posmak. W przypadku tego Kormorana jest zupełnie inaczej. Ładny świeży zapach w połączeniu z miłym dla oka kolorem zachęca do degustacji. W smaku mocne, czuc procenty ale nie nachalnie. Słodkawy z znikoma goryczka. W połowie degustacji przypomniał mi się smak starej Warki Strong, która kiedyś bardzo lubiłem.
2019-03-25 20:34:56
Podborze Pilsawatar
Gość
Podborze Pils
Zapach jest okropny. I to nie tylko moja opinia...
2019-03-25 19:59:10
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Bardzo nie dobre !!!!
2019-03-25 19:46:27
Trzech Kumpli Tauraawatar
wilq.bb
starstarstar
Trzech Kumpli Taura
Zacznę od końca - super pijalne.
Zapach jak wspomniane zostało - mandarynka z cytrusem.
W smaku żywicy akurat nie czuję, ale kokosik jest w tle, po czasie.
Jak na 18,5 plato mega ułożone - bardzo przyjemnie. Jak dla mnie nowe smaki i to bardzo przyjemne....
2019-03-25 19:33:08
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
O widzę, że nie ja jeden, potwierdzam, po 9,2% syf nie da się pić
2019-03-25 19:28:16
Za Miastem Długi Weekendawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Za Miastem Długi Weekend
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu przede wszystkim nuty chmielowe i kwiatowe, mokra szmata w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponadto drożdżowe oraz drzewne akcenty, subtelna zbożowość i ziołowość, podbudowa słodowa. W smaku dominuje ziołowy aromat uzupełniany drzewnym i drożdżowym klimatem, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, kwiaty oraz owoce w tle, dobra treściwość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Za Miastem, etykieta w białej kolorystyce z zielonym akcentem, graficznie minimalizm, w miarę dobrze opisana. Warka 28.06.2019. Solidny przedstawiciel stylu Bohemian Pilsner, całkiem aromatyczny, nie wychodzący poza przyjęte ramy. Ziołowa lekko zalegająca goryczka daje efekt orzeźwienia, słodowość natomiast wygładza piwo. Fajerwerków nie ma, ale jest niezła jakość za cenę do zniesienia, korelacyjnie mogę wystawić 6 z plusem.
2019-03-25 19:06:47
Warka Classicawatar
Gość
Warka Classic
numerem partii oczywiście warzone i rozlewane patrz po dacie przydatności :W:Browar Warka E:Browar Elbląg
L:Browar Leżajsk Z:Browar Żywiec teraz to piwo ma 5,2% obj. alkocholu co tylko wyszło mu na dobre pozdrowienia dla fanów tego złocistego trunku.
2019-03-25 18:58:31
Ciemne Okocimskieawatar
Gość
Ciemne Okocimskie
bardzo dobre piwo o
2019-03-25 18:04:45
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%
Piana praktycznie zerowa, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje pod żadną postacią, o lacingu można tylko pomarzyć. Barwa jaśniejsza czerwona, lub ciemniejsza różowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu pachnie jak Tymbark jabłko wiśnia, brak wyczuwalnych akcentów piwnych. W smaku również podobne do wcześniej wspomnianego napoju, słodkie wręcz ulepkowate czereśnia minimalnie przed jabłkiem, brak jakiejkolwiek goryczki, kontra kwaskowa jest iluzoryczna, piwa w tym napoju nie zaznamy, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej, która całkiem ładnie prezentuje się graficznie i jest logicznie opisana. Warka 15.02.2020. Zdecydowanie bardziej smakował mi nowy radler Okocimia z sycylijską pomarańczą... Ten natomiast jest zbyt słodki, landrynkowy, przez co efekt orzeźwienia jest praktycznie zerowy. Dosłownie jest to gazowana wersja Tymbarka Jabłko Wiśnia. Chyba nie o to chodzi w radlerze żeby zamulić swoją słodyczą... Mogę dać góra 5 z minusem.
2019-03-25 17:36:42
Tenczynek Fest Lagerawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Piana nie do końca biała, z elementem beżu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, w miarę gęsta i puszysta, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza bursztynowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, chlebowe i ciasteczkowe akcenty, lekki alkoholowy akcent, zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku karmel na pierwszym planie fajne klimaty chlebowe połączone z biszkoptem, niestety ujawnia się mocniejsza alkoholowa woń, która zaburza pozytywne doznania smakowe, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, nienajgorsza kontra kwaskowa, żelazne posmaki w tle, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Tenczynek, etykieta w biało-pomarańczowej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, lecz bardzo ubogo opisana. Warka 07.06.2019. Pseudo marcowe piwo, jak na Tenczynka i fakt, że zakupiłem je za niecałe 2 złote jakość nie jest zła. Dość pełny w smaku lager z karmelową i chlebowa wstawką, efekt psuje wyczuwalna alkoholowość i subtelne doznanie żelaza. Za całokształt jestem w stanie dać 6 z minusem.
2019-03-25 17:26:12
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010