Ilość piw w katalogu

9414

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze


matiwi
Ciechan Wyborne
Przy tym piwie odejdę od rozbijania oceny na smak, zapach i pianę. Ciechanów ten niema nic wyjątkowego co można by ocenić czy to na plus czy minus. Ale jest porostu dobre. Dobrze ugasiło pragnienie. Stosunek jakości do ceny również cieszy.
2018-07-23 08:46:46

Gość
Wicküler Pilsener
Smakuje jak woda . Bleee
2018-07-23 05:19:30

K1
Pomorskie Premium Lager
Smak łagodny, z wyraźnie wyczuwalnymi drożdżami, lekka goryczka. Można spróbować
2018-07-23 00:37:46

Gość
Kozel Lezak 11
Wypilem dzisiaj czteropak w puszkach, porazka... Niby 11 a smakuje jak 10 albo 9
2018-07-22 23:15:57

Marianek
Timmermans lambicus blanche
Oko: lekko mętny, jasnozłoty. Piana wysoka, gęsta, biała.
Nos: z butelki początkowo delikatny aromat początkowo aromatyzowanego białego wina. Ze szkła troszeczkę nut stajennych, ale generalnie do złudzenia przypomina witbier. Lambika prawie zera w aromacie
Smak: wytrawno-kwaskowe i to solidnie, ale znów do złudzenia przypomina witbira. Sporo cytryny, trochę przypraw (imbir, kolendra, goździk), minimalnie nut stajennych. Pije się to wybornie, gasi pragnienie super, ale to miał być lambik. Wysokie wysycenie.
Kosztowało 16 zł za 0,375 l. Wg stylu lipa, a jako wittbier na brettach ciekawe.
2018-07-22 22:35:44

Gość
Ostravar Original Svetle Pivo
Nie jest najgorsze,wyczuwalna goryczka
2018-07-22 20:53:42

Shinodin
Harpagan Świszczypała
Piana biała, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu na pierwszy plan wybija się coś co przypomina wanilię? Chyba, że to gesho nadaje takiego ciekawego aromatu... ponadto cytrusowe i owocowe klimaty, lekka żywica, ziołowość, podbudowa słodowa. W smaku charakterne, mocno aromatyczne, występują fajne korzenne klimaty gesho, które jakiś czas utrzymują się na podniebieniu, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, gładka tekstura, subtelna zbożowość, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta ciekawie wykonana graficznie, humorystycznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 23.02.2019. Naprawdę ciekawe połączenia smaków, a i gesho mi posmakowało z tym swoim ziemistym i waniliowym posmakiem. Udane piwo od Harpagana, zresztą kolejne, jestem zdania, iż browar ten ma duży potencjał i jeszcze nie raz pozytywnie mnie zaskoczy. Orzeźwiające, a przy tym wysoce pijalne, godny polecenia wyrób za który dam mocną 7 z ogromnym plusem. Ps. Mój egzemplarz to APA z Gesho, 5,6% woltażu 12% ekstraktu.
2018-07-22 20:53:40

Gość
Wieselburger Gold
Ja tam chmielu nie czuje ale goryczka wyczuwalna.Ogólnie pijalne piwo
2018-07-22 20:46:51

Gość
Alter Beer Polski Chmiel
Dla mnie najlepsze piwo w Polsce
2018-07-22 19:54:00

Holsten_SA
Łódzkie Karlsquell Premium Beer
W niczym nie ustępuje w smaki naszym koncerniakom. Można wypić bez wstrętu, ale całość jest przeciętna.
2018-07-22 19:17:52

Gość
Wajda Velmistr Premium Pilsner
Piwo dostępne w Aldiku cena 1.39 adekwatna do jakości. Różnice w opisie: 4% alkocholu, ekstrakt 7.8% i jest opis pochodzenia z dokładnym adresem browaru Wajda na Słowacji
2018-07-22 19:14:16

jover
Za Miastem Długi Weekend
zapach słodowy, ziołowy, pieprzny, wysycenie średnie, w smaku słodowe, słodkie, lekko śliskie na języku, gorycz średnia trochę wyższa niż w typowy lagerze, ziołowa, cena 5,99zł
2018-07-22 18:57:31

Thesloma
Słodowy Dwór Podlaskie Tropiki
Zapach : głównie płatki pszenne i mango

Smak : bardzo soczkowate , mango delikatnie słodkie nie przesłodzone z delikatną ziołową i trawiastą goryczką dla przełamania soczkowatości.

Spełnia wszystko to co soczysta Vermont IPA powinna mieć więc jak to zwykle robię dla dobro jakościowo piw 7/10.
2018-07-22 18:44:28

prisoner
Tomislav Crno Pivo
Smakuje jak koźlak, dużo przypieczonej skórki od chleba, minimalne ślady owocowe i gdzieś w tle czekolada mleczna. Goryczka przyjemna, przyprawowa, pieprzna. Ciekawy chorwacki wynalazek, lepszy niż zwykle lagery zdecydowanie.
2018-07-22 18:25:05

Gość
Raduga Piłkarskie Złoto
Dawno nie pilem tak dobrego odpowiednio wywazonego pilsa made in Poland.
2018-07-22 18:24:32

Gość
Faktoria Attila
Piwo genialne Pan Andrzej wykonał w zodiaku super robotę, ganialne ukryty alkohol super nuty winne i owocowe idealne do grila i na letnie wypady, jedno z moich ulubionych
2018-07-22 18:23:42

Nitrish
Bojan Kokosowe
Nieco sztuczne i chemiczne, mimo to było całkiem ok. Plusem na pewno jest wygląd - ładna barwa, ładna piana i jest lacing.
2018-07-22 18:21:20

Gość
Lech Free 0,0%
Niestety zawiodłem się i to mocno, po reklamach w tv i social mediach było niby kolorowo a w realu niestety wielkie rozczarowanie, w smaku dominuje przenicznosc ale tak mocno rozcieczona ze jednak wolę poczekać jak odstawie auto niż psuć sobie smak niby piwem
2018-07-22 18:18:33

Gość
Waszczukowe Figlarna Bożena
Piwo dobre ba zakończenie dnia, piana niezbyt obfita i krotkotrwala ale pozostawająca lejsing na szkle, aromaty dominują cytrusowe wyczuwam tez przenicznosc, co do smaku pierw dominuje cytrusowe orzezwienie by przerodzic się w średnia gorycz z nuta kwasowości. Ogółem dobre do grila i na zakończenie dnia ale raczej pierwszy i ost raz je piłem
2018-07-22 18:14:32

Gość
Schofferhofer Hefeweizen
Zauważony ostatnio w Auchan za jakąś kosmiczną cenę, bodajże 9.80! Fajnie ma się to do kupionego przeze mnie w Lidlu za 3.29..
2018-07-22 18:04:23
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010