zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

26 lutego 1999 r. o godzinie 23.00 zebrały się jednocześnie w pubach, restauracjach i barach amerykańskich 197 843 osoby, żeby wznieść Wielki Toast Guinnessa.

Najnowsze komentarze

Książ Książęcy Specjaławatar
Gość
Książ Książęcy Specjał
Moje ulubione jak jestem w Głuszycy. Jest po co przyjeżdżać dla tego smaku. Jarek z Nowej Soli
2019-01-17 18:39:24
Patronus Weissbier Alkoholfreiawatar
GLINREY
starstarstarstarstar
Patronus Weissbier Alkoholfrei
Brzeczka, ale jak się naleje trochę soku z cytryny to da się pić xd
2019-01-17 17:17:13
Węgrzce Wielke Ziemniaczaneawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielke Ziemniaczane
Aromat typowo lagerowy, słodowy, lekko ziemisty a w smaku wytrawnie, lekko kwaskowe, cytrusy można wyczuc, ziemniak tu juz wyczuwalny bardziej, goryczka ziemista, korzenna, ziemniaczana. Ciekawostka piwna do zapoznania się i zapomnienia.
2019-01-17 16:58:57
Desperadosawatar
Gość
Desperados
Ekstra piwo moje ulubione
2019-01-17 16:44:58
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
Całkiem niezłe, jak za tą cenę to już w ogóle. Co lepsze, po wypiciu wieczorem trzech sztuk, następnego dnia nie było kaca, czego nie można powiedzieć o niektórych innych mocnych piwach które spożywałem. Zobaczymy jak będzie, gdy zwiększę dawkę.
2019-01-17 14:43:06
Tenczynek Fest Lagerawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Barwa lekko zmętniona herbaciana. Taka mocna , porządnie zaparzona , piana biała , nawet trwała i zostawia jako taki lacing. W aromacie jest już słabiej. Trochę słodu , lagerowo. Gdy się porównuje do Marcowego z Tenczynka to jest słabsze. Mało tu aromatu a smak jest płaski. Średnie nasycenie , niska goryczka , jednowymiarowe , nudne. Cena powyżej 4 zł też jest przesadzona. Niestety za drogie , pite wcześniej z tego samego browaru Świeże jest lepsze i tańsze bo za 3 zł. Średnie piwo w zawyżonej cenie. Warka 07.06.2019
2019-01-17 11:01:16
AleBrowar Single Hop IPA Amarilloawatar
Gość
AleBrowar Single Hop IPA Amarillo
jak na polskie warunki i możliwośći te piwo jest bardzo dobre brakuje tylko świeżego chmielu z USA.KONCENTRAT TEŻ JEST DOBRY.
2019-01-17 10:25:57
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Dębowe Dojrzałe Mocne
Mój wujek całe życie pił okocimia mocnego a teraz przerzucił się na dębowe
2019-01-17 09:47:48
Żywiec Jasne Pełneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Żywiec Jasne Pełne
Czasem złe przechowywanie (w słońcu na paletach) lub tani transport (plandeka zamiast chłodni do tego kierowca kręci pauze a na naczepie 70stC) i wytrąca się znikoma ilość alkoholi wyższych które powodują okropny ból bańki i ogólne rozbicie.
2019-01-17 09:44:39
Książ Czarny Specjaławatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Książ Czarny Specjał
Wypiłem trzy. Zasnołem i obudziłem się z potwornym bólem głowy. W całym pokoju czuć było smrodem tego piwa. Do wieczora byłem rozbity. Coś strasznego. Nigdy więcej. Lepiej wziąść 0,7 dobrej wódki i z kolegą spokojnie wypić.
2019-01-17 09:41:48
Nałęczowskie Jasneawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Nałęczowskie Jasne
Dobre piwo jasne. Lekko goryczkowe jak to piwo jasne powinno być. Piana obfita, ale szybko stabilizuje się.
2019-01-17 08:48:26
Śląskie Mocneawatar
Gość
Śląskie Mocne
Moje ulubione piwko do opalania lufy w bramie dzięki Ewelina pozdrawiam
2019-01-17 06:42:46
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Ja nie czuje żelaza w zapachu. Ale ja nie jestem znawca tak jak Ty zapewne. Mi smakuje
2019-01-17 05:47:20
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Dlaczego to piwo taki ma smak? Mi nie smakuje.
2019-01-17 05:37:45
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
A ja bardzo lubię taterkę, proszę się z niej nie śmiać, że niedobra :(. Możę Wy się nie znacie a TATRA JEST SUPER.
2019-01-17 00:26:18
ReCraft Milkołak (dawny Reden)awatar
paka1285
starstarstarstarstar
ReCraft Milkołak (dawny Reden)
Generalnie spoko, w stylu. Jedyne do czego można się przyczepić to przegazowanie. Wysycenie tak duże, że gdybym nie pił go słodzonego do ok. 5 stopni to na pewno by wyjebało w sufit.
2019-01-16 23:17:07
Miłosław Witbierawatar
paka1285
starstarstarstarstar
Miłosław Witbier
Szału nie ma. W tej cenie można kupić o wiele lepszego Weizena np. Stephans Brau z Kaufa. Raczej nie polecam tego piwa.
2019-01-16 23:12:40
Manufaktura Piwna Belfastawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Belfast
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, w miarę klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, palone aromaty, kawowe oraz czekoladowe akcenty, subtelne suszone owoce, ciasteczka, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, deserowe, karmel dominuje na podniebieniu, przyjemny palony aftertaste, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, ciasteczka i biszkopty, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Jabłonowo, etykieta w beżowej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, choć ubogo opisana. Warka 23.05.2019. Jak na polskie warunki i prawie że koncernowy charakter to nie jest tragicznie. Wiadomo, trochę za dużo słodyczy, którą nieznacznie wynagradza subtelna paloność, w tle ciasteczka i czekolada dodają ciut więcej doznań smakowych. Podsumowując mogę dać 6 z plusem gdyż na tyle pozwala pijalność, nieco zbyt mdłe jak na mój gust.
2019-01-16 22:25:27
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Niestety masz rację, przeczytałem etykietkę na ich stronie (bo sam bym tego nie kupił, tfu) no i oprócz wzmacniacza mocy w postaci syropu glukozowego tam jest też syrop glukozowo-fruktozowy który tak jak mówisz dosładza i przy okazji nam SZKODZI...
2019-01-16 21:26:13
Amber Złote Lwyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Piana naprawdę ładna, biała drobnoziarnista, gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła , duży plus za nią. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, zbożowe aromaty, subtelna kwiatowość oraz owocowość, drożdżowe akcenty. W smaku słodowość zdecydowanie dominuje na podniebieniu, po ogrzaniu wyczuwalna minimalnie alkoholowa woń, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, zboże w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa. Nowa etykieta, elegancko wykonana graficznie, podoba mi się ten styl, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 07.06.2019. Jasny, pełny lager o półkę lepszy niż nasze rodzime koncernówki, jednak tylko o półkę gdyż oprócz udanej słodowości i jakiejś tam goryczki piwo nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Dający się wypić lager bez większych wad, o tak opisałbym to piwo. Za taką jakość mogę zaproponować maksymalnie 6.
2019-01-16 21:01:46
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010