Czy wiesz, że...

W Niemczech każdego dnia przez 15 lat można pić inne piwo. 1352 niemieckie browary warzą około 5500 różnych piw.

Najnowsze komentarze

Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
pić śmiało! polecam dla kierowców
2020-05-29 00:21:26
Zlaty Hrad Silne Pivoawatar
Gość
Zlaty Hrad Silne Pivo
Ja też mam same fajne wspomnienia związane z tym piwem. Nie orientujesz się, czy ta marka w ogóle jeszcze istnieje?
2020-05-28 23:56:54
Królewskie Jasne Pełneawatar
Gość
Królewskie Jasne Pełne
Jak upadnie to się nie pieni.
2020-05-28 23:24:42
Pinta Atak Chmieluawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Pinta Atak Chmielu
goryczka lekko zalegająca co akurat lubię.
2020-05-28 22:59:25
Pinta Atak Chmieluawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Pinta Atak Chmielu
Barwa miedziana, lekko zamglone z grubym osadem. Piana lekko beżowa drobno-średnia. długo się utrzymuje i lacing też dobry. w aromacie chmielowe cytrusowo-tropikalnie, lekka żywiczność i karmelowość. w smaku słodowo-chmielowe, karmelowe i lekki kwasek domyka całość. Mocna pijalność. Dobrze orzeźwia. Po prostu dobre. Klasyka Polskiej rewolucji piwnej. W dzisiejszych czasach, są lepsze piwa, także te inne od Pinty(Co świadczy dobrze całej rewolucji) ale to dalej jest dobre. 8/10
2020-05-28 22:57:05
Brokreacja Trip-Hop 13 Sabro Sorachi Ace Cometawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Brokreacja Trip-Hop 13 Sabro Sorachi Ace Comet
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, wręcz zmętnionego soku jabłkowego, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu faktycznie kokosik, pomimo iż w składzie go brakuje, intrygujący potrafi być aromat chmielu, owocowe i egzotyczne klimaty, melon, grapefruit... no jest ciekawie. W smaku gładkie i kremowe, kokos szczególnie na finiszu jest wręcz namacalny, cytrusy, owoce, dawka karmelu, goryczka zalegająca o profilu ziołowym, słabsza kontra kwaskowa, dużo chmielowego ciała, gdzieś w tle żywica oraz ziemista woń, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Brokreacja etykieta świetnie wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 14.05.2021. Nie jestem fanem kokosa, ale w wydaniu aromatu kokosowego dodanego do piwa. Kokos uzyskany wyłącznie za pomocą chmielu to zupełnie inna sprawa i smakuje o wiele lepiej. Treściwa i mocno nachmielona IPA, a przy tym gładka, kremowa. Może mogłaby być bardziej soczysta a goryczka trochę większa, ale efekt końcowy jest co najmniej zadowalający. Mocna 7 to moja ocena.
2020-05-28 22:54:50
Komes Imperial IPAawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Komes Imperial IPA
Piana dosyć słaba średnio i drobno pęcherzykowa, niestety szybko opada, ale lacing w porządku, w aromacie owocowe, ale nie ma wybitnego obfitego aromatu. wygląd złoto zamglone, odczucie w ustach dobre, gładkie, jest słodowe, z owocowymi aromatami, pomarańcza, mango, brzoskwinia i grejpfrut, jest lekka kontra goryczkowa i lekka kwaśność. 7-/10
2020-05-28 22:49:57
Grodziskie Session Aleawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Grodziskie Session Ale
Przyjemne, lekkie z delikatną goryczką.
2020-05-28 22:10:46
Amber APAawatar
Gość
Amber APA
Najlepsze jasne piwo od Ambera.
Pity egzemplarz miał ponad 5 miesięcy od rozlewu czyli był tuż przy granicy ważności co prawdopodobnie miało znaczenie dla walorów i chyba może być tylko lepiej.
Niemniej i tak zrobił pozytywne wrażenie bo choć aromat był nikły to w smaku amerykańskie chmiele były lekko wyczuwalne. Goryczka też zaakcentowana choć raczej łagodna.
Teraz trzeba trafić całkiem świeże.
Ogólnie w tej cenie to smaczna propozycja.

2020-05-28 21:42:03
Brackieawatar
Gość
Brackie
W Krakowie piłem lane w kilku miejscach. Między innymi w Ministerstwie Śledzia na Floriańskiej. Pamiętam czasy młodości, jak piliśmy po szkole lane Brackie za 3,00. Piękne czasy! ;)
2020-05-28 21:40:31
Beck’sawatar
Gość
Beck’s
Z ciekawości jak teraz smakuje odbyła się degustacja.
W aromacie trochę słodu i skunksik, wyraźny, elegancki.
W smaku bez wad ale konkretnego nic nie pokazuje.
Generalnie nijako, zbyt wodniście.
4/10
2020-05-28 21:29:53
Warka Radler 3,5% Jabłko z Gruszkąawatar
Gość
Warka Radler 3,5% Jabłko z Gruszką
4 poszły. Polecam.petarda
2020-05-28 21:15:44
AlpenFest Wheat Beerawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
AlpenFest Wheat Beer
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty charakterystyczne dla piw pszenicznych w kolejności, goździk, banan, drożdże, aromat jest umiarkowanie intensywny. W smaku słodkie, mocno goździkowe, goryczka żadna, brakuje mi kontry kwaskowej, trochę banana, finisz drożdżowy, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Pite w wersji puszkowej gdyż chyba tylko taka występuje, puszeczka całkiem przyjemnie dla oka wykonana graficznie. Warka 13.03.2021. Mocno przeciętne piwo pszeniczne, mało treściwe i wodniste, słodki goździk dominuje na podniebieniu. Poprawność stylowa zachowana ale w minimalnym stopniu, efekt orzeźwienia również minimalny, nie tego oczekuję od pszeniczniaka, aczkolwiek fani goździka mogą być zadowoleni. Przeciętne piwo na przeciętną 5.
2020-05-28 21:11:57
Widawa & Thin Man 1000 Questions About Nothingawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Widawa & Thin Man 1000 Questions About Nothing
No pięknie owocowo. Mega owoce tropikalne, takie jak mango, gujawa. Do tego taka słodycz.Piana średnio obfita, drobnopęcherzykowa. Kolor mega pomarańczowy. Soczek, hazy. Może trochę mało soczyście, ale tak to naprawdę kozacko. Po przelaniu do szkła do głosu dochodzą cytrusy. Taka dojrzała, soczysta pomarańcza. Wysycenie niskie. Trochę to przeszkadza, ale nie jakoś bardzo. Piwo nie ma jakiejś zjawiskowej tekstury. Brakuje gładkości. Ma za to inną zaletę, jest bardzo soczkowe. Naprawdę szacun. Piwo przypomina mi ostatnie wypusty z Maltgardena. Owocowość mega. Takie typowo cytrusy, w typie pomarańczowym i mandarynkowym.Lekka słodycz i niska goryczka, czyli typowy New England IPA. Jest szczypanie od chmielu. Bardzo fajne piwo; 7,5.
2020-05-28 21:00:10
Kormoran Imperium Prunumawatar
luke123
starstarstarstarstar
Kormoran Imperium Prunum
Imperium Prunum 2020 - Imperialny porter bałtycki z suską sechlońską

Wygląd: Bardzo ciemnobrązowe, nieprzejrzyste przez barwę, z niską pianą. 8+/10

Aromat: Śliwka, wędzonka, kawa - bardzo wyraźne, w tle trochę szlachetnego alkoholu. Bardzo intensywny, złożony i szlachetny ten aromat. 9/10

Smak: Ale gładkie, gęste, aksamitne i przyjemne. Alkohol w smaku ukryty, ale nieco rozgrzewa. Wędzona śliwka, bardzo śliwkowe, suszone owoce, wyraźnie kawa, wanilia, delikatnie kokos. Goryczka niska o profilu palonym. Dość słodkie zarówno odsłodowo, jak i od śliwki. Wysycenie raczej niskie. Bardzo pełne, złożone, szlachetne. Przyjemnie się pije. Pycha! 10/10

Sztos! Kolejny raz Chapeu Bas, Kormoran za Imperium Prunum! 9+/10 To jest naprawdę genialne piwo!
2020-05-28 20:56:05
Bojan AIPAawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Bojan AIPA
Barwa ciemne złoto, lekki bursztyn, piana biała, drobna i średnia, dość długo się utrzymuje, dobry lacing. aromat chmielowy, cytrusy i owoce tropikalne. W smaku chmielowe-owocowe cytrusowa i krótka goryczka, również lekko żywiczne, słodowe, co również pomaga. Bardzo dobre piwo, mimo że ma już kilka miesięcy. Muszę gdzieś dorwać świeże! Z wad pojawiło się żelazo(nie od chmielu) Jedna z lepszych IPA, niezależnie od podstylu w tej cenie jakie piłem. Dorwałem w promocji za 5 zł. moja ocena 8+/10
2020-05-28 20:51:35
Na Jurze Jurajskie Stout Czekoladowyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Na Jurze Jurajskie Stout Czekoladowy
Lekkie piwo o smaku czekoladowym. Przewaga goryczki i kakao. Mniejszy udział słodów palonych, ale to stout.
2020-05-28 20:40:18
Hoplala Dobrze, że Jesteśawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Hoplala Dobrze, że Jesteś
Butelka w ciekawej etykiecie z czerwono białym kapslem. Piwo ładnie pachnie przyprawami. Super dla spragnionych nowych wrażeń. Rozmaryn ze skórką dominuje w smaku. Niestety szkoda, że pszeniczne słody są przykryte goryczką, ale takiego efektu spodziewałem się przy takim składzie.
2020-05-28 20:36:49
Guinness Draughtawatar
Gość
Guinness Draught
Gęsta długo utrzymująca się piana, miękkie, wytrawne o niebo lepsze od karmelizowanych polskich ciemnych piw. Jak dla mnie jedno z lepszych piw jakie piłem
2020-05-28 20:19:50
Pinta Mini Maxi Redawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi Red
No rzadko pijam piwa bezalkoholowe. Niemniej po tym jak smakowały mi Mini Maxi Mango i Mini Maxi IPA, musiałem spróbować Red-a. No mega owocowo. Wiśnie i maliny. W tle czerwone porzeczki. Jest taka przyjemna kwaśność i orzeźwienie. Piana raczej niska, drobnopęcherzykowa. Bardzo przyjemny, głęboki, rubinowy kolor. Po przelaniu do szkła mega czerwona porzeczka. Takie kompotowe. No w smaku czysta przyejmność. Dość wysokie wysycenie, ale nie przeszkadza. Ciało takie średnie, ale nie jest bardzo wodniste. Przyjemna tekstura. Jest ta lekkość. W smaku taki kompocik z kwaśnych owoców, który mimo wszystko nie jest taki kwaśny jaki by się mogło wydawać. Mocno wiśnia. Najmniej chyba malina. Finisz to klimat czerwono porzeczkowy. Kwaśność średnia. Piwo mega pijalne. Jest taka dość nieprzyjemna nuta, takiej zbożowości, kojarzącej się z Corn Flakesami. Piwo jednak jak na bezalkoholowe robi robotę.
2020-05-28 20:04:57
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010