Ilość piw w katalogu

10207

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

Najnowsze komentarze


Gość
Palm Amber Ale
Faktycznie bursztynowe. Klarowne. Biała, na dwa palce piana, całkiem ok. Super lacing.
Przyjemny, klasyczny, chmielowy aromat.
Smakuje ok. Słodowo, fenolowo, chmielowo. Goryczka mała, ale charakterna. Europejska. Przyjemne piwo.
2018-09-23 10:29:14

GrubyDzolo
Komes Poczwórny Bursztynowy
Chyba jedno z gorszych piw komesa. Mocno czuć alkoholem, który jednak nie rozgrzewa jak w przypadku barley wine. W smaku wyczułem jakieś orzechy. Piwo dosyć słodkie jednak z mocną goryczką która trochę nie pasuje. Piana śrenio pechęrzykowa szybko opadająca, nie pozostawia leasingu. Piwo zbyt mocno wysycone i źle ułożone. Za tą cene są lepsze piwa, to nie przydło mi zupełnie do gustu.
2018-09-23 09:21:51

Gość
Staropramen Ležák 12°
tak niestety teraz pijemy to lecz ja piłem to piwo za komuny w pradze, kiedy u nas było zero /we wrocku/ piwa tam piwiarnie u nas nic jakieś piwiarnie do 18-tej
2018-09-23 01:50:27

Gość
Lech Pils
w poznaniu popularne dla mnie kiepskie w zapachu, jak wszystkie piwa robione z erzatu chmielowego
2018-09-23 01:31:34

Gość
Lech Premium
woda jest podstawą piwa oczywiście inne składniki ale to robi smak żywiec do lat powiedzmy 2000 robil świetne piwa a teraz ..bla ale przejął heineken czy pijesz to po co
2018-09-23 01:24:54

seba1970
Doctor Brew Experimental Double IPA
troche zbyt slodkie goryczka jest choc na 99 ibu to raczej chyba nie moim zdaniem troche za geste i za slodkie i za malo gorzkie jak na double ipa. ale fajne piwo dobre w smaku polecam powinno byc mocniejsze i bardziej wytrawne ale nie szkoda kasy generalnie
2018-09-23 01:23:31

Gość
Lech Premium
nie piję tych piw , bo znam wodę - pochodzi z podłej Warty
2018-09-23 01:19:32

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
PIWO OKOCIM Z LAT ZROBILISCIE NA 2 TYGODNIE I CO ZERO JA Z PRZYJEMNOŚCIA PIJĘ miłoslaw lub ponoc słabe bojanowo
2018-09-23 01:12:11

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
TRZY SKLADNIKI OPISUJE TO GOŚĆ NIECH PRZYJEDZIE DO MNIE TO DOSTANIE.. JA MU DAM PIWO NP Z MIŁOSLAWIA LUB Z CZARNKOWA LECHA NIE DAM BO TU MIESZKAM ALE TO JEST PIWO SŁABE I NIGDY NIE PIJĘ TAK SAMO ŻUBRA/U NAS TO PIJĄ ROBOTNICY I LUDZIE Z UKRAINY
2018-09-23 00:59:32

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
TAK CO WY MYŚLICIE, MNIE I INNYCH OSZUKACIE ROBICIE BREJE , JAK HARNAŚ DLA CHOŁLOTY, TO PIWO JEST PO PROSTU ROBIONE DLA MAS PRZEZ 5-6 DNI PRACOWAŁEM W LATACH 70- TYCH WE WROCKU I WIEM CO ROBICIE W CHOŁDZIE POWINNIŚCIE ZROBIĆ PIWO DOBRE ALE ZA 3 ZŁ LUB WIĘCEJ
2018-09-23 00:50:10

Gość
Braniewo Jasne Pełne
POLECAM BEZ TZW REKLAMY SA W SIECI LEWIATANU SMACZNE BEZ KWASU I PRZYJEMNE W ZAPACHU
2018-09-23 00:14:28

nietzsche
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
Browar Kasztelan wszedł w skład Carlsberga w 2002 i dopiero wtedy zaczęto tam warzyć piwo marki Kasztelan, więc innego pić nie mogłeś ;)
2018-09-22 23:50:39

Gość
Żywiec Jasne Pełne
to piwo było fajne do końca komuny potem spadek piłem 20 lat teraz tylko miłosław sami piszą,że nie ma chmielu lecz ta bryja z puszek
2018-09-22 23:48:38

seba1970
Manufaktura Piwna Piwo na miodzie wielokwiatowym z imbirem
paskudztwo . paskudztwo.. nie kupujcie tego bo nie warto zapach jest naprawde paskudny smak nieco lepszy ale generalnie dms i cukier paskudztwo i to za prawie 5 zlp skandal
2018-09-22 23:42:09

nietzsche
Rockmill Juicy Symphony
Wygląd: kolor bursztynowy, zamglone, ładna, piana, niezbyt obfita, za to puszek, jakiś punktowy lacing.
Zapach: Piekny zapach, trochę się bałem, bo termin do 15.10, a wciąż intensywny, bardzo cytrusowy (słodkie cytrusy: mandarynka, klementynka, pomarańcza), owoce tropikalne, lekka cebula zaraz po otwarciu, ale po odleżeniu nie ma po niej śladu, taka pieprzność i przyprawowość (ziele angielskie, gałka muszkatułowa)
Smak: pełne, wyklejające, puszyste, gładkie, alkohol doskonale ukryty, lekka goryczka grejpfrutowa i w smaku czuć też grejpfruta obo słodkich cytrusów, jest też lekka zielostość, żywiczność, jest też coś dziwnego, coś a?la olej roślinny, nie odbieram tego jako wady, a jako coś dziwnego właśnie, owoce tropikalne z ananasem na przedzie, ale jest tu też sporo swojskich owoców: gruszka, jabłko, bardzo soczyste piwo jak na swoją moc, jest też przyprawowość, o której wspominałem przy zapachu. Bardzo dobre.
2018-09-22 23:35:42

Gość
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
tak samo kiedyś było z żywcem tradycyjnym, lud kupuje ale jest na pewno zrobiony z pólproduktów - polecam Miłosław ale też czuję ,że kompinują
2018-09-22 23:31:47

Gość
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
no niestety jeżeli puszka kosztuje 1,50 to jest ble
2018-09-22 23:29:27

MateoKrk_
Bytów Upalony Walo
Barwa Ciemno Brunatna z Rubinowymi Refleksami Pod Światło.

W Aromacie Palone Słody Karmel Kawa Gorzka Czekolada Lekka Metaliczność Aromat Średnio Intensywny Całkiem Przyjemny.

W Smaku Delikatnie Wodniste Lekko Kwaskowe Czuć Wyraźną Paloność Kawę Delikatny Karmel Słodycz Minimalna Podobnie Jak i Goryczka Wysycenie Średnio-Niskie.

Niezłe Ciemne Piwerko z Serii Blok Ekipa Wypada Zdecydowanie Najlepiej.
2018-09-22 23:09:32

Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Piwo dobre ale niestety za mało alkoholu i goryczki
2018-09-22 22:53:15

Gość
Tenczynek Lager 2018
Po odkapslowaniu oblało mnie pianą. Wystarczy, by omijać ich "piwa" szerokim łukiem. Niestety w naszym kraju każdy "dziad" bierze się za warzenie niby piwa...
2018-09-22 22:42:10
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010