Wędzone Barley Wine z browaru Artezan, które debiutowało na warszawskim festiwalu piwa w 2014 roku. W smaku jest znacznie bardziej gładkie od innych przedstawicieli swojego gatunku. Piwo początkowo dostępne tylko w beczkach, w ostatnim czasie pojawiła się też wersja butelkowa - 330 ml.
Dodał:
Esteban - 2014-11-03 10:40:27
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: G***o tu jest a nie nawet mgnienie cienia jakiejś wędzonki, pachnie piwnicznie, alkoholowo, karmelem, miodem i czerwonym jabłkiem.
Smak: Piwo ma terminu jeszcze miesiąc, ale nawet nie wiem jaki słód wędzony tu poszedł, może jakby napisali to autosugestia by odnalazła jakieś niewielkie ślady. Torf, Buk? Ani jednego, ani drugiego nie czuć nawet w ilościach homeopatycznych. Nie wiem, kiedy ono było rozlewane, czy było refermentowane, czy zakażone. Obstawiam jednak refermentację, która nie poszła, piwo ma wysycenie niemal szampana, podczas gdy jest słodkim karmelowym ulepem. Może miało krótki termin, to by tłumaczyło tę alkoholowość. To nie jest jakiś tam ekonomiczny barlewine, tylko przez producenta sprzedawany jako premium. Otóż niczego tu nie ma premium, poza fajną graficznie etykietą nawiązującą do denaturatu, która nomen omen idealnie oddaje samo piwo. Piwo smakuje po prostu jak alkoholowy tani mózgotrzep, jeżeli było zakażone, to poza gushingiem nic takiego się tu nie wydarzyło, nie ma (jeszcze) nut dzikich, kwaśnych, jest czerwone jabłko bardzo mocne. Jedyne co to piwo mi przypomina to Krajan Porter, karmelowego, alkoholowego, obrzydliwego mózgoj3bca.
marcin729
Dużo. Nie jest to poziom schenkerli w temacie wędzonki niestety. Spodziewałem się czegoś innego.
kartofalanga
Idealnie zbalansowana wędzonka, niczym w schrenkerli.
Gandalfino
Słodkie, gęste, mocno odgazowane. Silna słodowość, zbożowość. Czuć nowofalowe chmiele.
Ale i niemałą wędzonkę. I jest słodko. Na finale cytrusowa goryczka.
Specyficzne piwo. Nie każdemu musi podejść. Niemniej warto zaryzykować i spróbować.