Anderson Valley Fall Hornin’ Pumpkin Ale
Anderson Valley Fall Hornin’ Pumpkin Ale
Anderson Valley Fall Hornin’ Pumpkin Ale


Uwarzone przez Browar Anderson Valley Brewery, z miasta Boonville, z Kalifornii. Jak sama nazwa wskazuje jest to piwo sezonowe, uwarzone specjalnie na Halloween.
Piwo specjalne o głębokim kolorze miedzianym i kremowo-beżowej, obfitej pianie. Charakteryzuje się przyjemnymi aromatami karmelizowanego słodu i świeżo upieczonego chleba z solidną porcją: cynamonu, gałki muszkatołowej
dyni i innych przypraw.
Przyjemne, aksamitne odczucie w ustach i jedwabista słodycz karmelu, plus
posmak przypraw z odrobiną chmielu który mimo niewielkiej ilości jaka została użyta do uwarzenia, był brakującym ogniwem i nadał piwu końcowy, idealny smak. Brak jakiejkolwiek informacji o filtracji oraz pasteryzacji.

Składniki: woda, drożdże, słody: Pale Two-Row, Maris Otter, monachijski, Crystal 120L, Dark Chocolate; chmiel: Bravo; dodatki: Puree z Dyni.
Dostępne w butelce o pojemności 330 ml.
Barwa ciemnej miedzi, klarowna. Piana w kolorze ciemniejszego odcienia bieli, obfita i gęsta. Po nalaniu wysoka na ponad dwa centymetry. Tworzą ją drobne oraz średnie pęcherzyki. Po paru minutach na środku zostaje cienka, miejscowo porwana warstewka, oraz całkiem pokaźny pierścień. Ślady na szkle jakie tworzy piana są równe, grube, lecz średnio-trwałe. Aromat silny, słodowo-słodki. Z wyraźnymi przyprawowymi nutami. Głównie cynamon, imbir i inne przyprawy korzenne. W tle wyczuwalne lekkie nuty dyniowe. Ogólnie aromat kojarzy się z piernikiem. W smaku specyficzne, tak jakby piernik z ogromną ilością korzennych przypraw, upieczony bez dodatku cukru. Piwo ma nietypową herbaciano-przyprawową goryczkę, która jest męcząca. Ogólnie jest ciężkie i wytrawne. Nasycenie średnio-niskie, odpowiednie dla tego typu piwa.
Dodał: Stacher93 - 2014-11-26 13:01:32

oceny Oceny

Użytkownicy 7,33 / ilość: 3
Goście 1 / ilość: 1
średnia 5,75/10 / ilość: 4

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Stacher93
starstarstarstarstar

2014-11-29 21:38:50
Zastanawiałem się czy zakupić to piwo.Do tej pory piłem trzy Pumpkin Ale, tj. Naked Mummy, Dyniamit i Charon, żadne z tych piw mi nie podeszło.Z drugiej strony jednak kusiło mnie aby spróbować amerykańskiego Pumpkin Ale.Cena trochę odstraszała, ale się zdecydowałem.Wcześniej z tego browaru piłem piwo Hop Ottin IPA, które niczym szczególnym nie zachwyciło.Po przelaniu do szkła oczom ukazała się ładna i głęboka barwa ciemnej miedzi.Piana była wysoka, brudno-biała.Uformowana z średnich i drobnych pęcherzy, dość szybko opadła na środku, pozostała ładna, gruba obwódka.Ślady jakie powstały na szkle były równe i grube.Aromat silny, słód, następnie przyprawy korzenne i solidna słodycz.Mocno piernikowe, przyjemne, aczkolwiek bez zaskoczenia.W smaku nietypowe, znów pierwszoplanową rolę grają przyprawy z bazą słodową.Co ciekawe nie ma w nim słodyczy, również posmak dyni nie jest odczuwalny.Pod koniec ujawnia się wyraźna goryczka o dziwnym herbaciano-ziołowo0przyprawowym profilu.Nasycenie średnie, w stronę niskiego.Pozytywne zaskoczenie, pierwsze piwo dyniowe, które mi posmakowało.Po wypiciu niedużej ilości miałem już dosyć.Odczucie silnie korzennego piernika bez cukru dało o sobie znać.Gdzieś zasłyszałem, że piernik jest dobry, ale nie pół blachy na raz.Tyczyło się to chyba do zeszłorocznych piw korzennych-świątecznych, które zostały wydane w wersji 0,5l.W tym wypadku 0,3 już nieźle zmęczyło.W każdym razie piwo mi smakowało i polecam je każdemu.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010