Uwarzone przez Browar Anderson Valley Brewery, z miasta Boonville, z Kalifornii. Jak sama nazwa wskazuje jest to piwo sezonowe, uwarzone specjalnie na Halloween.
Piwo specjalne o głębokim kolorze miedzianym i kremowo-beżowej, obfitej pianie. Charakteryzuje się przyjemnymi aromatami karmelizowanego słodu i świeżo upieczonego chleba z solidną porcją: cynamonu, gałki muszkatołowej
dyni i innych przypraw.
Przyjemne, aksamitne odczucie w ustach i jedwabista słodycz karmelu, plus
posmak przypraw z odrobiną chmielu który mimo niewielkiej ilości jaka została użyta do uwarzenia, był brakującym ogniwem i nadał piwu końcowy, idealny smak. Brak jakiejkolwiek informacji o filtracji oraz pasteryzacji.
Składniki: woda, drożdże, słody: Pale Two-Row, Maris Otter, monachijski, Crystal 120L, Dark Chocolate; chmiel: Bravo; dodatki: Puree z Dyni.
Dostępne w butelce o pojemności 330 ml.
Barwa ciemnej miedzi, klarowna. Piana w kolorze ciemniejszego odcienia bieli, obfita i gęsta. Po nalaniu wysoka na ponad dwa centymetry. Tworzą ją drobne oraz średnie pęcherzyki. Po paru minutach na środku zostaje cienka, miejscowo porwana warstewka, oraz całkiem pokaźny pierścień. Ślady na szkle jakie tworzy piana są równe, grube, lecz średnio-trwałe. Aromat silny, słodowo-słodki. Z wyraźnymi przyprawowymi nutami. Głównie cynamon, imbir i inne przyprawy korzenne. W tle wyczuwalne lekkie nuty dyniowe. Ogólnie aromat kojarzy się z piernikiem. W smaku specyficzne, tak jakby piernik z ogromną ilością korzennych przypraw, upieczony bez dodatku cukru. Piwo ma nietypową herbaciano-przyprawową goryczkę, która jest męcząca. Ogólnie jest ciężkie i wytrawne. Nasycenie średnio-niskie, odpowiednie dla tego typu piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93