Kolejny styl przygotowaliśmy z myślą o lecie. Przyjemny owocowy charakter piwa Saison wzbogacony został o orientalną duszę.
Nasz SAISON NA MADAGASKAR warzony jest z 4 rodzajów słodu, z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki i innych cytrusów, trawy cytrynowej oraz kolendry.
Za fermentację całości odpowiadają drożdże górnej fermentacji Wyeast 3711 French Saison.
Profil aromatyczny piwa dopełniają chmiele CITRA i CHINOOK.
Dodał:
ark00 - 2017-06-23 12:08:41
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Lukasz
piotremon
W aromacie bardzo witbierowo. Przede wszystkim słód pszeniczny, kolendra i goździki oraz drożdżowość. Pachnie również delikatnie owocowo.
W smaku podobnie. Zdecydowany słód pszeniczny, kolendra, przyprawy (goździki, pieprz i coś co pewnie jest aframonem madagasarskim). W tle słodkie owoce i lekka cytrusowość. Drożdże również dają o sobie znać. Wysycenie jest średnie (chociaż przed otwarciem pewnie było wysokie xD).
Naprawdę ciekawe piwo o dobrze wyważonym smaku. Hybryda witbiera z hefe-weizenem i coś więcej. Pomimo początkowych nieprzyjemności uważam, że warto spróbować.
Gość
Elænis
- Barwa: słomkowa, witbierowa; mętne, nieprzejrzyste
- Piana: drobno- i średnio-pęcherzykowa; kremowa, ale nietrwała; całkiem obfita (także przez wysokie wysycenie)
- Aromat: dalej drożdżowo, ale i cytrusowo; delikatnie kwiatowo
- Nasycenie: wysokie (jak w jakimś pszenicznym)
- Smak: jest wytrawnie i gorzko - coś na styku gorzkich owoców cytrusowych i przypraw korzennych; ta goryczka też trochę taka ziemista
Ocena: 8/10 - bardzo ciekawe połączenie smaków, jakby piwo pszeniczne o wysokiej goryczce (chociaż z drugiej strony nieco obniża to orzeźwiający potencjał tego piwa). Koniec końców - piwo charakterne, nieco 'dzikie', nietuzinkowe.