Piwo uwarzone przez Browar Amber z Bielkówka (niedaleko Gdańska). Jest to czternaste piwo z serii Po Godzinach. Piwa z tej kolekcji warzone są tylko raz i sprzedawane w limitowanej edycji w ilości 200 hektolitrów (40 000 sztuk). Premiera Double IPA odbyła się w dniu Świętego Patryka - 17 marca 2019 roku.
6 odmian chmieli amerykańskich i angielskich. India Pale Ale podniesione poziom wyżej. Dla tych, którym niestraszna solidna goryczka i zdecydowany smak.
Czy browary zapadają w sen zimowy? Być może. Ale my się zimy nie boimy i kiedy Wy grzaliście się w domowych pieleszach, my zostawaliśmy w pracy Po Godzinach i warzyliśmy dla Was coś specjalnego.
W Dzień Świętego Patryka, kiedy wszędzie piwo leje się strumieniami, my serwujemy Wam wiosenną premierę Po Godzinach – naszą interpretację stylu Double India Pale Ale. Niech się zazieleni!
DIPA to amerykańska odpowiedź na potrzebę istnienia stylu bardzo chmielowego. Dwa, a czasami trzy razy więcej chmielu niż zazwyczaj, ale także więcej słodu dla balansu. W efekcie mamy piwo z wyraźnymi nutami chmielowymi, słodową głębią i stosunkowo wysoką zawartością alkoholu.
DIPA Po Godzinach to aż 6 odmian chmieli o amerykańskich i angielskich rodowodach:
Sabro (USA) charakteryzuje się wyjątkowo intensywną i złożoną mieszanką aromatów owocowo-cytrusowych.
chinook (USA) to odmiana delikatnie ziołowa z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem.
columbus (USA) o cytrusowym, korzennym aromacie. Aromatyczny
cascade (USA) o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. East Kent Goldings (UK) król angielskich chmieli nadający wspaniały aromat. Wreszcie
centennial (USA) o niewiarygodnych aromatach cytrusowych.
Dla tych, którzy cenią sobie chmielową gorycz i wyrazisty smak, to styl obowiązkowy.
Piwo jasne, górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane, chmielone na zimno
Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych, słody (Pale Ale, jasny pilzneński), chmiel (Sabro,
chinook,
columbus,
cascade, East Kent Goldings,
centennial), drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji
Zalecana temperatura serwowania: 7-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
secca
Elænis
- Barwa: ciemny, zamglony bursztyn
- Piana: drobno- i średnio-pęcherzykowa, kremowa, obfita, trwała; nieznaczny, ale jednak lacing
- Nasycenie: średnie
- Smak: poezja słodowo-goryczkowa!; pełne - taki mocno przypieczony keks cytrusowy i ciasteczka korzenne, z nutami pieprzu; fest goryczka, ale jakby dopiero w drugiej połowie łyku - ziołowo-ziemista ku grejpfrutowemu albedo; goryczka z tendencją do zalegania, a nawet pieczenia w przełyku, choć ze względu na swój profil smakowy, plus ten korzenno-cytrusowo-pieprzny słód, jest to wcale przyjemne odczucie; alkohol dobrze ukryty
Ocena: 9/10
Czapki z głów - to piwo powinno być w stałej ofercie!
Gandalfino
Aromat cytrusowo alkoholowy. Przypomina tropikalne drinki.
Gęste, likierowe. Mocno słodowe. Ale i akcenty owocowo cytrusowo obecne.
Goryczka przyjemna albedowa. Po dłuższym czasie alkohol rozgrzewa.
Słodycz stonowana, ale jest.
Ze względu na parametry, ale i wrażenia sensoryczne nie można powiedzieć że jest super pijalne.
Ale dłuższe posiedzenie nad szkłem też może być przyjemne.
Gość