Uwarzyliśmy pierwsze w tym roku piwo z rzemieślniczej serii Po Godzinach. To już dziewiąty styl piwa w kolekcji i jeden z najbardziej niezwykłych gatunków piwa na świecie.
Barley Wine to styl piwa, który łączy cechy charakterystyczne zarówno dla wina jak i piwa, dlatego zwane jest również “winem jęczmiennym” (dosłowne tłumaczenie).
Premierę tego piwa zaplanowaliśmy na pierwsza połowę lutego nie bez przypadku. Jest to piwo rozgrzewające, aromatyczne, o wysokiej, porównywalnej z winem, zawartości alkoholu.
Gatunek piwa Barley Wine wywodzi się ze starożytnej Grecji, jednak w tamtych czasach do jego wytwarzania nie wykorzystywano chmielu. Ten pojawił się na liście składników około roku 1870 w Anglii. Intencją twórców było zaoferowanie konsumentom piwa, które mogłoby konkurować z winem.
Niezwykły, pełny smak Barley Wine zawdzięcza specjalnym szczepom drożdży górnej fermentacji, mieszance słodów, kombinacji polskich i amerykańskich odmian chmielu. Swoją unikalność zyskuje również za sprawą bardzo długiego procesu leżakowania.
Barley Wine jest piwem poszukiwanym przez wymagających piwoszy. Niszowy gatunek, który w Polsce zyskuje popularność od niedawna. Niewiele browarów podejmuje się wyzwania uwarzenia tego wymagającego stylu.
Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słody: Pale Ale, Melanoidynowy Mela Red Alder, Pilzneński; chmiele: Sybilla,
marynka,
mosaic; drożdże: górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.
Piwo pasteryzowane.
Temperatura serwowania 12-14°C.
Oficjalna premiera piwa odbyła się w piątek – 10 lutego 2017 roku - w gdyńskim pubie Morze Piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Shinodin
jover
Marianek
Chrisrks