Seria „Po godzinach” to autorskie interpretacje wybranych stylów piwnych. Każdy prezentowany styl warzymy w ilości 200 hektolitrów. Jako pierwszy z serii na rynek trafił koźlak pszeniczny. W kwietniu piwosze rozkoszowali się “starym piwem” znanym powszechnie jako Altbier. Od dziś wielbiciele piwa mogą orzeźwić się wyjątkową AIPA. To idealna propozycja na lato.
Do chmielenia użyliśmy amerykańskich chmielu
citra i
chinook oraz nowozelandzką odmianę Pacific Jade.
citra została także wykorzystana do chmielenia na zimno. Wartość 65-75 IBU (jednostek goryczy) a wg badań mieści się w tej górnej granicy. Z 15,1% ekstraktu otrzymaliśmy 5,8% alkoholu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Goryczka jest specyficzna ale mi pasuje, na butelce producent podaje 60-70. Nie jest to piwo lekkie 5,8 alko, ale to przecież AIPA w smaku przewyższa goryczka żywiczna, cytrusowa delikatnie wyczuwalna. Może nie jest to piwo z górnej półki AIPA lecz jak na Polskie warunki w których jednak nie słyniemy na świecie z IPA i AIPA jak z Porterów Bałtyckich piwo jest po prostu dobre, nie można się nad nim zachwycać, ale złego słowa powiedzieć również nie wypada.
Gość
Gość
Marianek