zamknij Zostań patronem na patronite
Jesteś w

Czy wiesz, że...

Pierwsze aluminiowe puszki do piwa wymyślono w 1959 roku. Wprowadziła je do sprzedaży firma Pittsburgh Brewing Co w 1962 roku. Puszki te przypominały współczesne puszki do tuńczyka - otwarcie wymagało zerwania całego wieczka.

Najnowsze komentarze

Švyturys White Baltas Hefeweizenawatar
Gość
Švyturys White Baltas Hefeweizen
Super pszeniczniak. Polecam
2019-02-22 07:07:42
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Jeżeli dobrze pamiętam, ten smaczny lager slodzony był, miodem , obecnie syropem glukozowo-fruktozowym - DLACZEGO? Z tego powodu będę musiał zrezygnować z konsumpcji , a tak je lubiałem. SZKODA. Czy naprawdę dla kasy warto rezygnować z tradycji. Zróbcie wyjątek dla wiernych konsumentów i popowróćmydo poprzedniej receptury . PROSZĘ
2019-02-22 07:02:19
Staropramen Nefiltr Pšeničnýawatar
Gość
Staropramen Nefiltr Pšeničný
Jest to eliksir. Cudowny posmak. Siostra, wróg piwa, teraz szuka HOLBY. Szwagier, znający smaki mnóstwa piw z calego świata, rozsmakowal się. w HOLBA. Gratuluję bukietu smakowego.
2019-02-22 07:00:27
Karpackie Super Mocne 9%awatar
voytekpavlik
star
Karpackie Super Mocne 9%
Piwo Karpackie 9% jest ciekawym produktem, które pierwszy raz spożyłem z 2 lata temu. Dzisiaj jest jednym z trzech piw wysoko procentowych w Polsce, które kupuję, jak tylko tworzy się okazja. Smak Karpackie 9% jest słodki, taki karmelowy, podobny do innego piwa Stern Extra Strong. Dobrze się przyjmuję po jedzeniu ale po jakimś czasie. Nie od razu.
2019-02-22 07:00:07
Perun Behemoth Bafometawatar
Anglik66
starstarstarstar
Perun Behemoth Bafomet
Pierwszy RIS w życiu, ale..!
Wygląd: prawie czarna, ciemnobrunatna, piana szybko opadająca, drobnopęcherzykowa, brunatna, lekki lacing, niskie nasycienie co przy RISach jest git.
Aromat: mega wanilia, czekolada dobrej jakości, słodki, lekka kawa, piernik śliwkowy, mocno palone - bardzo przyjemny zapach.
Smak: paloność na pierwszym miejscu, ale gładkie, karmelowe, chlebowe może, czekolada, alkohol nieco jednak wyczuwalny, nabiera mocy.
2019-02-22 00:59:04
Skřečoňský žabák 13° Polotmavýawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Skřečoňský žabák 13° Polotmavý
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, wpadający w miedziany, śliczna piana i śliczny lacing
Zapach: bardzo słodowy, drożdżówkowy, melanoidynowy, spalony spód ciasta, miodowy (gryczany), kawa zbożowa, karmel, lekka chmielowość i owocowość, zapach bardzo intensywny i jak na lagera urzekający
Smak: Mega pełne, słodowe, to jest właśnie dla mnie synonim piwa Specialni, z czeska ciasteczkowe, karmelowe, z nutą kawy zbożowej i dalekiej mlecznej czekolady, nutą miodową, ale nie taką z utlenienia, toffi, maślaność czeska, zaznaczona delikatna chmielowość, taka, o dziwo herbaciana, w ogóle piwo jest delikatnie ściągające, taniczne, ale goryczki nie czuć zbyt dużej, może jest zbyt pełne. Otworzyłem, by porównać z Demonem, również polotmavą trzynastką i jeżeli jemu dałem 7 to tu musze dać 8. Zdecydowanie najlepszy Żabak z tych, które próbowałem.
2019-02-22 00:19:29
Vysoký Chlumec Démon 13°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Vysoký Chlumec Démon 13°
Wygląd: piwo miedziane o barwie typowego vienna lagera, piękna piana, drobna, obfita, wręcz wkurzająca, bo za długo się utrzymuje, gęsty obrączkowy lacing
Zapach: ładny, chmielowy, owocowy, słodowy, karmelowy
Smak: No może ciała nie ma na Speciální ,czyli 13 (są czeskie 12 pełniejsze, o takim samym woltażu), le przynajmniej nie jest wodą jak większość piw Lobkowicza. Chmielowość zaznaczona, ale nie wkurzająca (Polotmave to dla mnie taki Vienna lager i nie oczekuje w nim zbyt dużo chmielu), w dodatku taka kwiatowo-owocowa, słodowość ciastkowa, herbatnikowa, karmel, jakaś nuta melanoidynowa, maslany tost, jest trochę diacetylowe, goryczka wyraźna w aftertaste, pojawia się wraz z nutą kawy zbożowej. Najlepsze piwo Lobkowicza ever, lepsze zdecydowanie od ich wodnistego Ale, które niczego nie urywało, ale dotychczas było najprzyzwoitszym ich piwem dla mnie.

2019-02-21 23:18:25
Vysoký Chlumec Démon 13°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Vysoký Chlumec Démon 13°
To piwo pierwotnie nazywało się Lobkowicz Demon i obecnie znów się tak nazywa. Jest sprzedawane z kilkoma różnymi etykietami, więc gratka dla kolekcjonerów. Ma też własny serwis
https://www.pivodemon.cz/
2019-02-21 23:16:19
Trzech Kumpli Blackcyl Special Editionawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Blackcyl Special Edition
Blackcyl w wersji podstawowej jest jednym z najlepszych jeśli nie najlepszym Black IPA w Polsce, co udawało się temu piwu udowadniać medalami na Konkursie Piw Rzemieślniczych. Tymczasem Blackcyl w wersji podkręconej o zest z cytrusów jest piwem wybitnym.

W aromacie cytrusy, limonka, świeżo starta skórka z cytryny, nuty iglasto żywiczne, a w tle dopiero pojawia się lekka nuta ciemnych słodów. Brak czekolady, brak kawy, praktycznie brak paloności. Aromat piwa sprawia wrażenie że rzeczywiście obcujemy z jasnym IPA.

W smaku zaś akcenty ciemnych słodów są wyraźniejsze. To, w połączeniu z wysoką goryczką daje odczucie prażonego słonecznika, ciemnego żytniego pieczywa/kawy zbożowej. Nie mniej jednak w dalszym ciągu jest cytrusowe, owocowe, wytrawne, iglasto żywiczne. Goryczka jak wspomniałem - wysoka, iglasta, a zarazem delikatnie palona. Finish i aftertaste długi i w podobnym charakterze.

Najlepsze - choć nie klasyczne (uwarzone bez dodatków) Black IPA w Krjau. Podobnie jak Black IPA z Wrężela - w tym przypadku z dodatkiem owoców. Oba piwa zjawiskowe, ale Blackcyl special edition to piwo 11/10
2019-02-21 22:52:31
Warsztat Piwowarski Forfiterawatar
Soket
starstarstarstarstar
Warsztat Piwowarski Forfiter
Czysta NZS to nie jest, dwa amerykany i dwa nowozelandy są, goryczka na etykiecie 3 na 4 ale dałbym w własnym odczuciu 2 na 4. Aromat średniawka. Etykieta świąteczną hehe
2019-02-21 22:42:46
Namysłów Kuflowe Mocneawatar
Gość
Namysłów Kuflowe Mocne
rucham disa cwlea zajebgo
2019-02-21 22:40:05
Miłosław Witbierawatar
Gość
Miłosław Witbier
Mam dokładnie takie same odczucie
2019-02-21 22:39:40
Książęce Weizenawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Książęce Weizen
Piana, nie do końca biała, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, bardzo mocno zmętnione, zupełnie nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu klasyka pszenicy czyli banany, goździki oraz drożdże (kolejność wymienienia nieprzypadkowa). W smaku przyjemnie kwaskowe, sporo bananowych nut przeplatanych goździkami, drożdże dalej w tle, goryczka adekwatna do stylu, lekko zalegająca o profilu ziołowym, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel od browaru Książęce, etykieta w złotej kolorystyce, elegancko wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 16.07.2019. Jak na Książęce, to weizen jest naprawdę całkiem pijalny. Pod koniec degustacji kwaskowość już nieco drażni podniebienie, ale generalnie wszystkie inne proporcje są dobrze zachowane. Jakość jak najbardziej adekwatna do ceny, ode mnie dostaje mocną 6 z plusem.
2019-02-21 22:28:30
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
Bywa dobre, a czasem smakuje jak szczyny.
2019-02-21 22:11:43
Perlenbacher Premium Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Perlenbacher Premium Pils
Nie wiem, gdzieś to wyczytał, z reguły było warzone przez Mauritius Brauerei GmbH
2019-02-21 22:06:09
Brokreacja The Nurseawatar
Soket
starstarstarstarstar
Brokreacja The Nurse
Jak. Na hefe to spoko ale jak na samego waizena to słabo. Ogólnie goździków zero. Banan średnio wyczuwalny co dla mnie plus nie lubię na hal ego banana czuć w tym stylu. To jest moja tylko opisania hehe
2019-02-21 21:51:08
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Premium Pils
Ciekawostka: warzone w Polsce.
2019-02-21 21:31:20
Birbant Julesawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Birbant Jules
Aromat przyjemny. Chleb, kawa, paloność. Piana dobra jak na styl, prezencja piwa więcej niż w porządku. Barwa bardzo ciemno-brunatna. W smaku dużo kawy i palonego. Bardzo gładkie i pijalne. Kontra kwaskowo-goryczkowa bardzo fajna, pełna, lekko zalega. Bardzo mi smakowało, polecam.
2019-02-21 20:13:36
Zakładowy Podwójny Wujek z Amerykiawatar
Gandalfino
starstar
Zakładowy Podwójny Wujek z Ameryki
Mętne złoto okraszone białą pianą, która swym wyglądem prowokuje do pokrojenia nożem.
W aromacie egzotyczna bajka. Ananas, mango, marakuja. Multiwitamina podszyta cytrusem.
Delikatne, gładziutkie. Słodziutkie. Mało gazu, to in plus. Soczek multi i lekkie grzanie od alko.
Goryczka prawie niewyczuwalna. Pasuje do całości, takie cytrusowe łagodne albedo.
Kolejne niebezpieczne piwo, które dobrze smakuje, jeszcze lepiej wchodzi i nie zamula. Tylko te parametry.
Wrażliwym może dokuczać lekkie pieczenie od chmielu.
2019-02-21 19:58:01
Okocim Klasyczna Pszenicaawatar
krzychupubl
star
Okocim Klasyczna Pszenica
Piana szybko opada, zapach bardzo przyjemny, kwasowość idealna jak na pszeniczniaka. Byłoby naprawdę OK, gdyby nie alkoholowość i zbyt słabo wyczuwalny banan czy goździki.
2019-02-21 19:48:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dołączyliśmy do Patronite.pl

patronite
W związku z rosnącymi kosztami utrzymania i modernizacji serwisu, postanowiliśmy utworzyć profil na portalu patronite.pl i uruchomić zbiórkę funduszy.
Wszystkie zebrane środki zostaną przeznaczone na utrzymanie i dalszy rozwój portalu, oraz wykonanie modyfikacji proponowanych przez użytkowników. Z góry dziękujemy wszystkim, którzy zdecydują się pomóc w rozbudowie serwisu.

Katalog piw

Katalog piw
Najnowsze komentarze
 
1
2
3
 ... 
1244
 
Profesja Car Bourbon & Speyside Whisky Barrel Aged
Profesja Car Bourbon & Speyside Whisky Barrel Aged
Profesja Car Bourbon & Speyside Whisky Barrel Aged
Uwarzone przez Browar Profesja.
Piwo w stylu Russian Imperial Stout.
Jest to wersja leżakowana w beczkach po Bourbonie i whisky Speyside.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-22 11:09:56
Profesja Car Jura Whisky Barrel Aged
Profesja Car Jura Whisky Barrel Aged
Profesja Car Jura Whisky Barrel Aged
Uwarzone przez Browar Profesja.
Piwo w stylu Russian Imperial Stout.
Jest to wersja leżakowana w beczkach po whisky Jura.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-22 11:06:49
Profesja Car Speyside Whisky Barrel Aged
Profesja Car Speyside Whisky Barrel Aged
Profesja Car Speyside Whisky Barrel Aged
Uwarzone przez Browar Profesja.
Piwo w stylu Russian Imperial Stout.
Jest to wersja leżakowana w beczkach po whisky Speyside.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-22 11:04:49
Profesja Car Highlands Whisky Barrel Aged
Profesja Car Highlands Whisky Barrel Aged
Profesja Car Highlands Whisky Barrel Aged
Uwarzone przez Browar Profesja.
Piwo w stylu Russian Imperial Stout.
Jest to wersja leżakowana w beczkach po whisky Highlands.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-22 11:01:18
Pinta Hazy Disco
Pinta Hazy Disco
Pinta Hazy Disco
% alk. 6.7
Blg 15.5
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Pinta.
Intensywne aromaty grejpfruta, mango, mandarynki i marakui. Kremowa faktura zapewniona przez użycie słodu pszenicznego i owsianego. Chmielowa lupulina Cryo Hops® z ostatniego zbioru nadaje piwu świeżości i soczystości.
Surowce: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słód owsiany, płatki owsiane błyskawiczne; chmiele USA: Citra®, Columbus, Mosaic®, Citra Cryo Hops®, Simcoe Cryo Hops®, Mosaic Cryo Hops®; drożdże SafAle™ US-05.
[opis producenta, fb]

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-22 10:55:35
Staropramen Nefiltr Pšeničný
Staropramen Nefiltr Pšeničný
Staropramen Nefiltr Pšeničný
% alk. 5.0
IBU 18
8593868002368addbarcode
Kiedyś sprzedawany jako po prostu Staropramen Nefiltr Pšeničný, teraz przesunięty do submarki Staropramena Smíchovský výběr, w której ukazują się piwa odrobinę ciekawsze od serii klasycznej, ale jak na koncerniaka (Staropramen należy do Molson Coors Brewing Company) nie jest to piwo górnej fermentacji (etykieta mówi, że jest inspirowane pszenicznym piwem niemieckim oraz belgijskim, z nutami kolendry i owoców), a po prostu lager pszeniczny z kolendrą, ale uczciwie piszą to już na froncie etykiety (spodně kvašený pšeničný ležák - pszeniczny lager dolnej fermentacji).

Oryginalny przepis inspirowany trzema piwnymi światami. Niekonwencjonalny smak piwa łączy w sobie szczery czeski lager, pszeniczne piwo inspirowane stylem niemieckim oraz smak Belgii poprzez kolendrę i owoce.
Autor receptury: Zdeněk Lux. Barwa 12 EBC.
Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, jabłkowy i kolendrowy ekstrakt

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 10/10
Dodał: nietzsche - 2019-02-22 10:53:47
Baltika Peterhof Bier
Baltika Peterhof Bier
Baltika Peterhof Bier
% alk. 4.9
Blg 12.0
4600682003137addbarcode
ulubione: 1
Piwo warzone przez, należącą do Carlsberga, rosyjską Baltikę. Nazwą nawiązuje do miasta Peterhof (ros. Петергоф) w rejonie pietrodworeckim Petersburga i piwa o tej nazwie, za caratu tam warzonego. Próbuje szatą graficzną i napisami (Gebraut nacht deutscher brautradition, Qualitätsbier) nawiązywać do piw niemieckich.
Wyczuwalny chmielowy smak z nutą goryczki z delikatnym słodowo-chmielowym aromatem - głosi etykieta.
Składniki: woda źródlana, słód jasny jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel.
W polskiej dystrybucji w puszkach 450ml.

comments Komentarze: 9    oceny Średnia ocena: 6,33/10
Dodał: nietzsche - 2019-02-21 10:04:13
Profesja Car Islay Whisky Barrel Aged
Profesja Car Islay Whisky Barrel Aged
Profesja Car Islay Whisky Barrel Aged
Uwarzone przez Browar Profesja.
Piwo w stylu Russian Imperial Stout.
Jest to wersja leżakowana w beczkach po whisky Islay.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-21 07:48:14
Profesja Car Porto Barrel Aged
Profesja Car Porto Barrel Aged
Profesja Car Porto Barrel Aged
Uwarzone przez Browar Profesja.
Piwo w stylu Russian Imperial Stout.
Jest to wersja leżakowana w beczkach po Porto.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-21 07:44:47
Brasserie du Pays Flamand Mes Amis Mes Amour
Brasserie du Pays Flamand Mes Amis Mes Amour
Brasserie du Pays Flamand Mes Amis Mes Amour
% alk. 9.0
brak koduaddbarcode
Hoppy Imperial Saison. Kolaboracyjne piwo uwarzone przez francuski Brasserie du Pays Flamand i przedstawicieli 16 innych browarów, w tym polską Pintę.
Mes Amis, Mes Amour - megakooperacyjny Imperial Hoppy Saison już w Polsce :-) Wspołwarzyliśmy je w gronie piwowarów z 16 browarów, w dniu otwarcia (to był prawdziwy parapet. . . ) nówka sztuka browaru @brasserie_du_pays_flamand : Księżniczka Wiosny, Król Lata. . . :-) Szukajcie charakterystycznych butelek 0,75l w swoich ulubionych sklepach. A na etykiecie szukajcie znajomych. - opis Pinty z mediów społecznościowych.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 7/10
Dodał: nietzsche - 2019-02-21 07:39:18
 
1
2
3
 ... 
1244
 
wykonanie choruzy.pl © 2010