Pierwsze polskie piwo typu whisky extra stout, uwarzone przez
AleBrowar. Przy warzeniu tego piwa użyty został słód dymiony szkockim torfem co nadało lekki aromat
znany z Rauchbock'ów. Barwa czarna, nawet pod światło nie zmienia koloru. Piana średniowysoka,
kremowa, znika dość szybko. Zapach delikatny, wyczuwalne karmel i kawa. W smaku kawowo-czekoladowe z
cierpkością i torfowym posmakiem kojarzonym ze szkocką whiskey.Wysycenie odpowiednie. AleBrowar jak
zwykle postarał się o świetną wizualną oprawę swego nowego produktu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
rewo
Elænis
- Barwa: ciemnie, nieprzejrzyste
- Piana: drobno-pęcherzykowa, na cztery palce, beżowa; ogólnie bardzo ładna czapa, która jednakże redukuje się do minimum
- Aromat: wędzona czekolada
- Nasycenie: wysokie
- Smak: konkretna palona goryczka; delikatna wędzoność (ale mniejsza, niż można byłoby się spodziewać po aromacie); czekolada 50-60%; taka 'asfaltowość' jak w tanich a dobrych kawach; 60/40 wytrawność/pełnia; aksamitne w fakturze
Ocena: 8+/10
Bardzo dobry, a do tego oryginalny stout, który na szczęście nie przytłacza wędzonością.
napioor
Dominator
marcin729
Szkoda.
marcin729
napioor