Czwarta edycja świątecznego piwa z AleBrowaru. Tym razem jest to Black Double Rye IPA uwarzone w kooperacji z greckim browarem Σολο, w którym warzy założyciel norweskiego Nøgne Ø - Kjetil Jikiun. Od 2012 roku w grudniu pojawia się piwo Saint No More. Co roku jest to inne, ciekawe piwo. Jak wiadomo, AleBrowar powstał w 2012 roku, jego założycielami są: Bartosz Napieraj, Michał Saks i Arkadiusz Wenta. Jest to jeden z pierwszych browarów kontraktowych w Polsce. Wraz z Pintą zapoczątkował on piwną rewolucję na terenie naszego kraju. Dziś AleBrowar to uznana marka, która ma wierną rzeszę fanów. Piwa z tego kontraktowego browaru zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i uznaniem.
Się porobiło w branży rozrywkowej - wspólne warzenie, craftowe, kooperacje. Chyba ja też zaproszę Dziadka Mroza, Zajączka i Wróżkę - Zębuszkę do świątecznej spółdzielni. Trzeba to obgadać przy solidnym, ciemnym, żytnim piwie popełnionym przez AleBrowar i greckie Σολο.
Skład: woda; słody: Pale Ale, Monachijski, Caramunich II, Pale Rye, Cararye, melanoidynowy, Roasted Barley, Chocolate Wheat, Carafa Special Typ II; Candy Dark Sugar; chmiele: Chinook, Mosaic,
centennial, Simcoe,
cascade; drożdże Safale US-05.
Piwo uwarzone dla AleBrowaru w Browarze Gościszewo.
Niefiltrowane i niepasteryzowane.
Polecana temperatura spożycia to przedział 14-16°C.
Premiera piwa odbyła się 18 grudnia 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
root-theory
Gogo
Bartekn
Brajan36