Witbier z Ale Browaru. Idealnie gasi pragnienie w gorące dni. Piwo o kolorze pomarańczy, bardzo mętne. Piana mało imponująca, opada bardzo szybko. Zapach jest wyraźnie słodowo-zbożowy, z delikatnie wyczuwalnymi cytrusami. W smaku czuć zbożowość i słonecznik. W tle kolendra i dochodzą delikatne nuty cytrusowe. Minimalna goryczka pozostawia słodko-cierpki posmak. Piwo ogólnie bardzo treściwe.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody (pszeniczny, pilzneński), niesłodowane (owies, pszenica), chmiel Hallertau, drożdże Safale US-05, kolendra indyjska, skórka curacao
Zalecana temperatura serwowania: 6-8°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
N3ur0funk
W zapachu zboże, banan, drobinę cytrusy, kolendra.
W smaku zboże, cytrusy, banan, kolendra, trochę kwaskowe, trochę rześkie, odrobinę cierpkie, półwytrawne, goryczka niska i nietrwała.
Nie wiem co napisać w podsumowaniu, bo ogólnie jest dobre, ale i zarazem przeciętne. A to przez to, że jest za mało esencjonalne. Fajnie, że czuć te cytrusy, ale co z tego, skoro całość nie jest tak wyrazista, jak mogłaby być. Są Witbiery, które mają np. skórkę pomarańczy i są znacznie bardziej intensywne w aromacie i smaku, niż to piwo. Choćby dlatego, nie było dla mnie tak orzeźwiające, jak bym tego oczekiwał.
Sykcio
Wygląd: Barwa żółta, zamglone. Średnia biała piana o niskiej trwałości - zbyt niska obfitość oraz trwałość jak na styl.
Smak: Średnia zbożowa słodowość po której następuje cytrusowość oraz estrowa bananowość. Półwytrawny finisz. Brakuje większej intensywności skórki pomarańczy. która skontrowałaby słodową słodkość oraz estrową bananowość.
Goryczka: Niska, krótka i delikatna chmielowa goryczka.
Odczucie w ustach: Średnioniska pełnia oraz średnie nasycenie.
Podsumowanie: Lekki i orzeźwiający witbier o wysokiej pijalności z kilkoma małymi wadami. Jedną z nich jest na pewno piana która jest mało obfita oraz szybko zanikająca, natomiast drugą jest brak gorzkiej kontry na słodycz, która jest zasługą słodów oraz bananowych estrów przez co piwo stało się półwytrawne.
dart
Blondino