Piwo powstało w oparciu o fermentacje drożdżami Cantillon oraz US-O5. Sok z wiśni tłoczony na zimno stanowi 25% objętości warki.
Skład: woda; słody: Pilzneński, Pszeniczny; chmiel:
cascade; drożdże: Safale US-05, Cantillon Gueuze Lambic; dodatki: sok z wiśni.
Barwa typowo wiśniowa, w pełni klarowne. Piana niesamowita. Po przelaniu do pokala około 1 centymetra piwa sięga ona aż do szczytu naczynia. Dodatkowo nieustannie wylewa się z butelki. Oczywiście ma to powiązanie z przegazowaniem piwa, o którym informował AleBrowar i Tomasz Kopyra. Tworzy niezwykle bujną i gęstą czapę, o różnorakich, sporych bąblach i ziarnach. Piana barwy jasno różowej, bardzo długo się trzyma, mocno oblepia ścianki, pod koniec pozostaje i tak w postaci centymetrowej warstwy. Aromat bardzo intensywny. Z początku mocno lambikowy, czuć wyraźnie wiśnię o słodko-kwaskowatym akcencie. Z czasem przybiera nieco szampańskiego i bardziej porzeczkowego charakteru. Słodkość zanika zupełnie na rzecz kwaskowatego charakteru. Smakowo jest to piwo bardzo kwaśne, zupełnie brakuje w nim słodkości, zarówno z początku, jak i pod koniec degustacji. Posiada mocno wiśniowo – porzeczkowy charakter, chmielu lub goryczki w nim całkowicie brak. Pierwsze skojarzenia przypominają nieco szampan. Pod koniec przypomina w lekkim stopniu kompot z czerwonych porzeczek, ale taki mocno kwaśny kompot. Nasycenie dwutlenkiem węgla wysokie, szampańskie rzec można.
Dodał:
prodwin - 2014-11-04 11:39:30
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
lukas85
Browariusz