Przewrót Mleczny, to druga edycja wspólnego urodzinowego projektu Browaru PINTA, Piwoteki Narodowej i AleBrowaru. W tym roku połączyliśmy siły, żeby uwarzyć dla was Double Chocolate Milk Stout. Nazwa pochodzi od surowców użytych w procesie produkcji. Tym „magicznym” dodatkiem jest laktoza — cukier mleczny. Chcieliśmy nadać odświętnego charakteru dlatego podnieśliśmy ekstrakt piwa tak, aby uzyskać wersję podwójną. Dodatkowo Przewrót był leżakowany z 100 kg prażonego ziarna ekwadorskiego kakaowca.
Dodał:
Esteban - 2014-05-13 12:24:38
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
lukas85
doktor_piwo
Barwa czarna, niemal nieprzenikniona, pod światło lekkie ciemno-rubinowe poblaski. Piana podczas nalewania całkiem spora, ale szybko opada, pozostanie po niej malutka obwódka, ciemno beżowa, gruboziarnista. W zapachu przy pierwszym kontakcie uderza paloność i mocne aromaty czekolady mlecznej. Bardzo słodki aromat przy pierwszym kontakcie. Ponadto jest tu pełno aromatów typu kakao, kawa i nieco owoców.
W smaku z początku uderza mocna słodkość, zapewne laktoza, tak jak by się piło mleko wymieszane z czekoladą. Pewna paloność też tutaj występuje, z początku nadaje piwu małej goryczy, jednak po czasie gorycz ustępuje całkowicie słodkości. Dodatkowo w tle nuty kakaowe, kawowe, słodowe, owocowe i niestety mała porcja alkoholu. Ciekawe spojrzenie na Stouta...
Stacher93
PiwowarWWA