Uwarzone przez Browar Absztyfikant.
Black Square to imperialny stout, do którego trafiły prażone ziarna kakaowca oraz macerowana tonka. Całość jest mocno czekoladowa, do tego dochodzą aromaty i smaki marcepanu, wanilii oraz kokosa.
Składniki: woda / słód pale ale, monachijski II, abbey, płatki owsiane, słód biscuit, special b, caraaroma, płatki pszenne, jęczmień palony, carafa II special / ziarno kakaowca / fasola tonka / chmiel iunga / drożdże fermentis safale us-05 /
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: Przyznam się, że spodziewałem się żubrówki, a tu mam cynamon, piernik, marcepan, migdały do potęgi, trawa żubrowa też jest, sporo też mlecznej czekolady, zapach jest obłędny.
Smak: Po zapachu myślałem, że pójdzie w stronę portera, ale jest zachowana ostrość i to spora, jest bardzo palone i mocno goryczkowe, też i alkoholowe, parę miesięcy można mu było dać, ale tonka robi tu robotę, zresztą to jest trochę łamaniec riso-porterowy, w pierwszym kroku jest palone i goryczkowe, agresywne, a w drugim wyłażą te cuda z tonki, czyli marcepan, piernik, cynamon, trawa żubrowa, jakiś jabłecznik, kokos, to wszystko utrzymane w klimacie jakiegoś deseru czekoladowego, dużo mlecznej czekolady, wanilia, wyłazi trochę swojskiej zielistości chmielu, piwo wyklejające, raczej standardowo pełne jak na te parametry ? wolałbym by było ciut pełniejsze. Moje pierwsze spotkanie z tonką, która częściej i więcej może męczyć, ale tu się sprawdziła, alkohol trochę za wysoki, więc podbiłbym ekstrakt, a może leżak pomoże ? przez to 8, bo dałbym 9