Uwarzone w kooperacji przez Browar Absztyfikant i pub Pułapka.
Bäger Jomba, czyli ipa z dodatkiem kawy speciality. ziarna Etiopii Gelana Abaya natural wypaliła gdańska palarnia Nieczapla, a piwo kooperacyjnie uwarzyliśmy z Pułapką na ich 5 urodziny.
Składniki: woda / słód jęczmienny / chmiel simcoe, citra, amarillo / kawa Etiopia Gelana Abaya Natural z palarni Nieczapla / drożdże Lallemand Windsor
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Shinodin
oranjefan
Prawie idealnie klarowne, jasno złote, z obfitą pianą czego zasługa bardzo wysokiego nagazowania piwa. Piwo przy otwieraniu mocno syknęło, toteż musiałem powoli uchylać kapsel by upuszczać gaz wraz z wyciekającą spod kapsla pianą. Przegazowane ewidentnie.
Piana biała, nietrwała, szybko zniakająca, sycząca, grubo pęcherzykowa.
Mocno nasycone, musujące, wytrawne. W smaku podobnie jak w aromacie. Ziemiste, pustawe, delikatnie owocowo cytrusowe, z szybko wyczuwalną, średnio intensywną goryczką. Finish i aftertaste to z kolei przyjemny, kawowy posmak, który w połączeniu z wspomianą goryczką kojarzy się z Black IPA.
Pomijając wadliwe przegazowanie piwa (po kilku łykach miałem już totalnie zapchany żołądek), pustkę i nijakość w aromacie, to kawa jest w fajny sposób wyczuwalna w smaku, jednak dopiero na sam koniec każdego łyku, sprawiając wrażenie obcowania z piwem w stylu Stout czy Black IPA. Mimo wszystko obok tych wad i nijakości nie da się przejść obojętnie więc ocena taka a nie inna.