Produkt holenderskiego Brouwerij ’t IJ, mieszczącego się w Amsterdamie. Jest to niepasteryzowane i niefiltrowane piwo górnej fermentacji, przez browar określone jako Amsterdam Speciaalbier. Barwa pomarańczowo-bursztynowa, o wyraźnym zmętnieniu. Piana w kolorze lekko przybrudzonej bieli, po nalaniu całkiem pokaźna, z drobnymi oraz średnimi pęcherzami. Długo utrzymuje się jako niska, aczkolwiek zwarta i gęsta warstwa. Zostawia ładne i wyraźne ślady na szkle. Posiada silny aromat, wyczuć w nim można słód, następnie owoce. Z początku owocowy susz, następnie zastępuje go winogron i aromat dosyć klasyczna dla piwa tego typu, mianowicie nuta fermentowanych owoców, podkreślona lekką wonią alkoholową. W smaku lekka kwaskowość z posmakiem drożdżowym. Po chwili ujawnia się ciężki słód ze wspomnianymi przy opisie aromatu fermentowanymi, słodkimi owocami. Zwieńczeniem smaku jest łagodna goryczka z mocno rozgrzewającym alkoholem, który czuć wyłącznie po przełknięciu, powoduje on, iż piwo można porównać do dobrego likieru. Wysycenie średnie, bez zastrzeżeń.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93