Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Żywiec Porter
Żywiec Porter
Żywiec Porter
Baltic Porter
% alk. 9.5
Blg 21.0
5901559949343
orientacyjna cena: 4,50 zł


Żywiec Porter jest bardzo mocnym i treściwym piwem charakteryzującym się posmakiem palonego słodu z nutami kawowo-karmelowymi. Produkowany jest ze słodu monachijskiego oraz kombinacji słodów jasnych i specjalnych, fermentowany w otwartych kadziach i poddawany długiemu okresowi leżakowania, który może trwać do 6 miesięcy. Recepturę piwa Żywiec Porter wymyślił w 1881 r. Juliusz Wagner, który był naczelnym piwowarem Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Od tego roku piwo Żywiec Porter produkowane było w Żywcu. W związku jednak ze zmianą systemu produkcji w żywieckim browarze i wprowadzeniem technologii HGB na początku XXI wieku, w latach 2003-2004 Grupa Żywiec przeniosła wyrób Portera do Cieszyna, gdzie zostały zachowane dawne urządzenia piwowarskie.
Dodał: admin - 2010-06-18 09:06:56

Oceny

Użytkownicy 6,77 / ilość: 579
Goście 7,56 / ilość: 1062
średnia 7,28/10 / ilość: 1641

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


szucik
2018-03-20 14:43:25

Jeśli chcesz dobrego portera to 5zł NIGDY NIE WYBIERAJ TEGO PIWA w tym stylu! Za każdym razem mega nieułożony. Jakby vódka wlana do czarnej kawy zbożowej. Lepiej dorzucić kilka groszy i kupić Porter Bałtycki z Komesa, który jest 2 klasy wyżej niż żywiecki porter. Nie polecam!

Gość
2018-03-04 21:54:14

Produkcję przenieśli do Cieszyna, bo w Cieszynie są otwarte kadzie, z resztą browar w Cieszynie zaczął produkować piwa kraftowe, czy rzemieślnicze rożnego gatunku i może znawcą piwa nie jestem, ale od razu czuć w tych piwach moc smaku i aromatu w porównaniu do koncernowych, nawet podstawowy lager ma bardziej intensywny smak pewnie z tego powodu że nie jest aż tak rozcieńczony wodą. Niestety żyję zbyt krótko by oceniać regionalne produkty Browaru Zamkowego w Cieszynie do tego jak smakowały ok 40 lat temu, ale w porównaniu do dzisiejszych czasów są godne polecenia. I szkoda mi samego Żywca, że został odsprzedany zagranicznemu koncernowi , kiedyś piwo Żywiec było jednych z lepszych czy nawet nie najlepsze piwo w Polsce a teraz to szału nie ma, co prawda sztandarowy Żywiec nadal trzyma pałeczkę lidera jeśli chodzi o piwa koncernowe, ale i tak szkoda mi marki Żywiec symbolu tzw prestiżu i jakości, ale grupa Żywiec przejrzała na oczy i stara się coś działać w tym kierunku w przeciwieństwie do kompani piwowarskiej czy Calberga

anilorak
2018-02-12 10:52:08

Bardzo mocne, całkiem gładko wchodzi, szybko uderza w czerep. Nie przepadam za porterami, tym większe było moje zaskoczenie, że dałam radę wypić. Nie jest ciężkie, brakowało mi odrobinki słodyczy. Piana dość szybko znika.

kornel125
2018-02-12 10:52:08
zgadzam się w 100% z opinią kolegi :)
Oceny użytkownika: 5 ( smak: 4, zapach: 6, wygląd: 6 )

Gość
2018-02-08 19:58:42

Przeniesienie produkcji z Cieszyna do Żywca nie wpłynęło pozytywnie na smak.......
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010