Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Konstancin Żytnie
Konstancin Żytnie
Konstancin Żytnie
Roggenbier (German Rye Beer)
% alk. 5.3
Blg 12.4
brak kodu


Żytnie to pierwsze tego typu piwo w Polsce. Piwa ze słodów żytnich warzono w Polsce w średniowieczu (do czasu, gdy zakazano używania tego zboża do produkcji piwa). Na kilkaset lat ten rodzaj trunku zniknął zupełnie. – W przeciwieństwie do Niemiec, gdzie piwo warzone z żyta jest całkiem popularne.
Dlatego do produkcji Żytniego słody trzeba było sprowadzać zza naszej zachodniej granicy. Zastosowanie złożonego składu, a zwłaszcza słodu żytniego i zdrojowej wody, oraz szczepu drożdży górnej fermentacji to gwarancja jedynych w swym rodzaju walorów smakowych.
Dodał: admin - 2010-09-14 09:49:11

Oceny

Użytkownicy 7,19 / ilość: 77
Goście 8 / ilość: 52
średnia 7,52/10 / ilość: 129

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Barbarossa
2017-09-15 21:10:28

Piwo fest mętne, dużo osadu, piany mało. W zapachu takie chlebowe drożdżowe. Trochę kwaskowo i słodowo. W smaku trochę mdłe, chlebowe, drożdżowe, kwaskowe, bardziej w stronę wytrawnym. Piwo z czasem robi się męczące, ale takie te piwa już są. Jak na ten styl jest całkiem pijalne.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 6 )

Moje_Zdrówko
2017-09-11 23:26:27

Wyjątkowo mętne i oryginalne w smaku, trzeba jednak pamiętać o dokładnym zmieszaniu, gdyż na dnie butelki znajduje się duża warstwa osadu.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 9 )

Gość
2017-09-11 21:43:44

Bardzo dobre piwo,smak inny niz wiekszosci piw.Cos dla odmiany

Gość
2017-06-27 12:47:29

Dla mnie idealne do kanapek z humusem i oliwkami, serem wędzonym typu zamojski z pomidorem ;) Co do piwa to jak dla mnie za dużo w nim procentów, wolę 4.5% :) Warto by więcej browarów pokusiło się o taki powrót średniowiecznych smaków. Jak to w XVIII wieku mówiono: Z Pszenice piwo naylepsze, po nim z sążyce, na ostatek z Ięczmienia: á na karczmy z pospolitego mieszanego zboża bywaią u nas robione. Z sążyce czyli żytnie :)
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010